Болест ръка, крак, уста

Калина
Написана от Калина септември 12, 2014 23:18

Болест ръка, крак, уста

Акценти:

  • Болест ръка, крак, уста
  • Какво я причинява?
  • Как се лекува?
  • Как да предпазим детето си?

Свързани:

Какво представлява болестта ръка, крак, уста?

Болест ръка, крак, уста представлява често срещано детско заболяване, причинено от вирус. Заболяването се проявява най-често през пролетта и есента и се наблюдава при бебета и малки деца.

То се характеризира с повишена температура и поява на мехурчест обрив, който засяга дланите на ръцете и стъпалата на краката като обрив под формата на мехури се появява и в устата.

Болест ръка, крак, уста – какви са симптомите

Обикновено болестта се проявява през пролетта и есента, но е възможно да се появи по всяко време от годината. Най-честите първоначални симптоми са висока температура и общо неразположение – липса на апетит, болки в ставите и др.

Тези симптоми обикновено продължават 1-2 дни преди да се появи обрив под формата на мехурчета по ръцете, краката и устата.

Първоначално обривът се появява като малки червени точки, но след това се развива в везикули /мехурчета/. Могат да се формират венците, вътрешната страна на бузите и езика. Засегнатите деца могат да се оплакват от болки в устата и гърлото.

За да избегнат поглъщането, децата започват да се лигавят – потича слюнка от устата им. Могат да откажат да се хранят и да пият вода, поради дискомфорта, създаван от обрива.

Бебетата дори могат да се обезводнят, защото отказват да пият вода. Рядко се развиват други по-сериозни усложнения като вирусен менингит и енцефалит. Симптомите, които се свързват с тези усложнения са висока температура, главоболие, схващания във врата и болки в гърба. Ако детето ви развие някой от тези допълнителни симптоми, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

От какво се причинява

Заболяването се причинява от коксаки вирус А-16, който принадлежи към семейството на ентеровирусите. Има и други щамове на ентеровирусите, които могат да предизвикат инфекция, но само в по-редки случаи.

Децата най-често се заразяват с вируса по фекално-орален път т.е. инфектирането се осъществява чрез излагане на перорални секрети – носни секрети, слюнка и т.н. или от изпражненията. Инкубационният период обикновено е 5 дни.

Лечение на болестта „ръка, крак, уста“

За заболяването няма специфично лечение. Прилага се поддържаща терапия, чиито основни цели са контролирането на треската и предотвратяване на дехидратацията.

В някои случаи на детето може да се дава предписана от лекаря медицинска вода за уста.

Тя представлява комбинация от няколко течни перорални медикамента, които обикновено са локален анеститик и дифенхидрамин. Прилагат се намаляване на болките и възпалението в устата и така да се насърчи детето да приема перорално храна и вода.

Ако температурата на детето ви остава повишена, въпреки че сте му давали редовно всички лекарства за сваляне на температурата или ако развие някакви симптоми на дехидратация като суха кожа и лигавици, загуба на тегло, персистираща раздразнителност или намалена честота на уриниране, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Болест ръка, крак, уста – как да се предпазим

Винаги е важно за предпазване от всякакви инфекция да се поддържа лична хигиена, която основно се състои в редовното миене на ръцете на детето.

При заразените вече деца вирусната инфекция протича леко и се възстановяват в рамките на около седмица след появата на симптомите.

За заболяването няма ваксина, въпреки това обикновено то е самоограничаващо се и децата принципно не могат да се заразят повторно. А възрастните хора с устойчив имунитет, дори и да бъдат изложени на вирусите причинители, не развиват симптоми.

Болест ръка, крак, уста
4.5 (89.82%) 57 глас[а]

Калина
Написана от Калина септември 12, 2014 23:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи