Болести на сърцето – важна ли е кръвната група

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 08:21

Болести на сърцето – важна ли е кръвната група

Акценти:

  • Изследвания - връзка
  • Режим - хранителен
  • Атеросклероза - кръвна група

Свързани:

Откритието в началото на 20-ти век на 4-те кръвни групи съществено разшири възможностите на медицината. Преливането с отчитането на съвместимостта стана принципно възможно, а с него и лечението на множество тежки заболявания.

Но всички ли особености на кръвните групи са изследвани? Доколко типът ѝ може да влияе на функционирането на организма и, в частност на сърдечно-съдовата система.

Научно обоснована връзка между болестите и кръвната група

Откриването на различен състав антитела и антигени навело учените на мисълта, че те могат да определят устойчивостта на организма към различни типове заболявания.

През 1964 г Оксфордския център за преливане на кръвта провел статистическо изследване на 400 кръвни проби, по резултатите от които била открита връзка между наличието на антигените и повишената съсирваемост.

Оказало се, че в първата група, в която присъстват само антитела, концентрацията на 8-ми фактор на съсирване е по-ниска, отколкото в останалите проби.

Повишената съсирваемост на кръвта – това е риск от образуване на тромби. А именно те са най-честата причина за инфаркт на миокарда и инсулти.

Затова и въз основа на изследвания учените предположили, че 1-вата кръвна група е най-безопасна по отношение на развитието на сърдечно-съдова заболявания.

Към ден днешен е събрана голяма база данни от статистически изследвания, потвърждаващи тази теория. Но самият принцип, по който вероятността от развитие на болести на сърцето и кръвоносните съдове в групите 2,3 и 4 е по-висок, на ниво лабораторни изследвания не е потвърден.

През 1990 г лекари от Кралската болница в Единбург изказали предположение, че съществуващата статистика е свързана с това, че антигените от А и В групите са захариди, които и повишават съсирваемостта.

Доколкото в 1-вата група ги няма, може да се счита за в по-малка степен предразположена към образуване на тромби.

Риск от исхемична болест на сърцето и кръвната група

ИБС, по данни на СЗО, е основна причина за смърт по света, което в началните си стадии няма изразени симптоми, като човек не може да подозира за наличие на болестта.

Затова и едно от съществените направления за профилактика на инфаркти е ранната диагностика на ИБС. А това означава и откриване на допълнителни рискови фактори – перспективно направление в медицинските изследвания. Кръвните групи в дадения аспект се изучават много внимателно.

Едно от най-мащабните изследвания било проведено от Харвардското училище в Бостън. В продължение на 20 години били наблюдавани медицинските истории на 90 хиляди пациенти, сред които 4 хиляди страдали от исхемична болест на сърцето.

За да е по-достоверна статистиката, се отчитали и допълнителни фактори, сред които – наличие на съпътстващи диагнози, възраст, пол, дори и хранителен режим.

Както и при другите изследвания в тази област, било потвърдено с 1-вата кръвна група са защитени и по-малко страдат от ИБС. Освен това били открити и други данни:

• Наличието на антигени повишава риска от развитие на ИБС, но А и В са неравностойни в това направление. При втората група вероятността от заболяване в сравнение с първата група е 6% по-високо, а пък в сравнение с третата вече 15%.

• Най-предразположени към сърдечно-съдови заболявания са хората с 4-та кръвна група. В сравнение с първата заболяването сред тези пациенти се среща с 23% по-често.

В изследвания за връзка между ССЗ и кръвната група са събирани данни също и за атеросклероза, хипертония и инсулт.

Болести на сърцето – важна ли е кръвната група
4.4 (88.44%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи