Болести от стрес – как възникват

Мария
Написана от Мария декември 22, 2017 22:50

Болести от стрес – как възникват

Днес при използване на думата „стрес“, малко хора се замислят за неговото истинско и достатъчно сериозно значение за организма и пагубно влияние. Често постоянните негативни емоции, продължително протичащи неврози и психически отклонения могат да бъдат резултат от стресови въздействия. Не по-малко разрушително хормоните на стреса влияят и на органите и системите и водят до формиране на различни заболявания. Какво е това стрес, що за хормони го формират и с какво това е опасно?
Стрес физически и психически
Днес емоционалният стрес, наред с физическия, се превърна в реалност на нашето ежедневие. Много хора вече не забелязват неговото въздействие, и често не предприемат никакви опити за предотвратяване на неговото пагубно влияние върху здравето, което е изключително опасно. До определен предел стресът е физиологичен и подготвя организма за продължителна реакция. Но когато премине определени граници става патологичен. От гледна точка на физиологията и медицината под стрес се разбира комплекс от определени физически и психически реакции на организма в отговор на действие на различни дразнители. Към тях могат да бъдат отнесени негативни емоции, психическо и физическо напрежение, умора и недоспиване, смяна на климата и инфекции, а също и много други фактори. Какво се случва в организма под влияние на стресови фактори?
Същност на реакциите – ролята на хормоните
Специалистите разграничават 2 вида стрес – физиологичен, който не вреди на организма и е напълно нормална реакция на тялото на различни извънредни ситуации. Но освен него се разграничава още и патологичен вид реакция на стрес, при която ресурсите на организма са изчерпани. И не може адекватно да отговаря за комплекса реакции за освобождаването на хормони на стрес и различни биологично активни съединения. В резултат на това въздействие се развиват различни заболявания, психически реакции и вегетативни нарушения.
Подобни стресови реакции се отнасят към типовите, при които се отделят кортизол и адреналин с комплекс допълнителни съединения, които стимулират тялото и психиката. В нормални условия малки количества от тези хормони са насочени към реализация на принципа „бий се или бягай“. Активизират функцията на двигателната и на сърдечно-съдовата система, активизират метаболизма и отделянето на енергия за мускулите. А ако това е ситуация, при която хормоните се отделят системно, в прекомерен обем, те постепенно изтощават ресурсите както физически, така и психически.
Болести от стрес – как възникват?
Както острият и извънреден еднократен стрес, така и постоянно оказващите влияние хронични проблеми могат съществено да повлияят на здравословното състояние. Отдавна е доказано негативното му влияние върху имунитета, във връзка с ускоряване на острите инфекциозни заболявания или се обострят хроничните. Възможно е формиране на нарушения на микробната флора на червата, на влагалището или на кожата. А това увеличава риска от възпалителни процеси. Под въздействието на стрес често възникват или се задълбочават заболявания на сърдечно-съдовата и на нервната система, на дихателния и на храносмилателния тракт. На фона на стреса могат да възникнат язвени увреждания на стомаха или на червата. Но как да разпознаем стреса и неговите симптоми, за да предотвратим негативното му влияние и формирането на сериозни заболявания? Важно съчетание на определени проявления, симптоми и признаци от страна както на психиката и емоциите, така и на физическото тяло.
Определят се като тревожни следните признаци:
• Постоянно раздразнение към целия свят и околните без видими причини;
• Непрекъснато потиснато състояние, за което няма обективни причини;

Болести от стрес – как възникват
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария декември 22, 2017 22:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи