Болестите на бедни и богати- как начинът на живот е свързан с онкологичните заболявания

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 08:51

Болестите на бедни и богати- как начинът на живот е свързан с онкологичните заболявания

Акценти:

  • Висок холестерол - онкологични заболявания
  • Холестерол - средни нива в Китай
  • Статистическа зависимост

Свързани:

В наскоро излязлата от печат книга „Китайско изследване“ са изложени доста интересни данни за взаимовръзката между начинът на живот и на хранене и рискът от развитие на едно или друго заболяване.

Колин Кемпбъл, доктор на науките, запален изследовател, блестящ учен и велик хуманист, провел уникално по рода си глобално изследване за взаимовръзката между здравето и храненето. Основните факти и заключения за взаимовръзката между заболяванията и животинските белтъчини в книгата „Китайско изследване“.

Доскоро повечето учени смятаха, че изследване с такива мащаби е невъзможно да бъде проведено. То е било грандиозно, както по отношение на поставените цели, така и на качество и уникалност.

В различни медии „Китайското изследване“ беше определяно като знаково. От Saturday Evening Post заявиха, че този проект трябва да „стъписа учените от целия свят, които са ангажирани с изследването на въпросите на медицината и храненето. Според New York Times, изследването съвсем основателно може да бъде окачествено като „Гранд При в областта на епидемиологията“ .

Колин Кемпбъл и неговият екип направили детайлна и пълна „моментна снимка“ на спецификите на храненето и начина на живот на хората.За провеждането на изследването били избрани 66 окръга в 24 провинции и те били разположени из цял Китай, до най-отдалечените краища на страната.

При приключване на най-мащабното проучване били установени повече от 8000 статистически значими взаимовръзки между различните показатели за начин на живот, хранене и заболявания.

Болестите на бедните и на богатите

По време на изследването всички заболявания били разделени на 2 групи. Болести на богатите – такива, които се срещат по-често в икономически развитите райони и такива на бедните, възникващи предимно в по-изостаналите главно селскостопански региони на страната.

Да се спрем по-подробно на болестите, от които страдат най-често заможните хора. Към тях се отнасят рак, захарен диабет и исхемична болест на сърцето.

Нива на холестерола в кръвта

Учените установили, че една от основните причини за болестите на богатите са високите нива на холестерола.
3,3 ммол/литър – средното ниво на холестерола в кръвта на китайците към момента на изследването. В някои окръзи този показател бил едва 2,1 ммол/ л.

Ако вие знаете какви са вашите нива на холестерола, вероятно разбирате колко са ниски тези показатели. Но за няколко години кръвните на холестерола сред селското население в Китай нараснали. Едновременно с това се увеличила и честотата на възникване на заболяванията на богатите.

И в тази връзка следва да се отбележи, че в Китай средният показател за кръвните нива на холестерола е много по-нисък в сравнение със западните държави. Това са на практика всички развити държави, включително и България.

Под заплаха не е само сърцето

Малко хора са наясно, че при високи нива на холестерола в кръвта следва да се опасяваме не само от сърдечно-съдови заболявания, но и от рак.

Установена е пряка статистическа зависимост между честотата на възникване на онкологични патологии на черния дроб, на белия дроб, на червата, на млечната жлеза, на мозъка, на стомаха и на хранопровода от високите нива на холестерола.

Колкото са по-ниски показателите на липопротеините, толкова са по-редки случаите на възникване на тези заболявания.

Сега е необходимо да се отговори на основния въпрос – какво влияние оказва храненето върху нивата на холестерола в кръвта. Според последните изследвания то е пренебрежимо малко.

Болестите на бедни и богати- как начинът на живот е свързан с онкологичните заболявания
4.3 (85.71%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи