Болезнени усещания в корените на косата – причини и лечение

Мария
Написана от Мария януари 5, 2018 23:27

Болезнени усещания в корените на косата – причини и лечение

Главоболието е познато на всеки един от нас, и има много начини как да се избавим от тази напаст. Но понякога боли скалпа в корените на косата. С какво е свързано това, и има ли начин да се избавим от този симптом?
Защо възникват проблеми с кожата?
При докосване на косата и по-точно, към корените, възникват неприятни усещания и болки. Възможно е те да се разпространяват както по цялата повърхност на главата, така и по част от нея. Понякога се появяват допълнителни симптоми – сърбеж, пулсация, и всички те предизвикват неприятни усещания.
Внимание на тези детайли може и да не се обръща, но когато познаваме подробностите на това неразположение е по-лесно да се отстраним и да разберем как се отразява на здравето. Сериозен ли е този симптом или не трябва да му се обръща особено внимание?
Този вид болки се отличават от другите, тъй като имат неопределен характер, трудно е да се опишат. Изразена е умерено или силно, може да създава усещане за притискане от обръч или пръстен. Понякога подобен симптом сигнализира за възможни проблеми, например, с времето част от косата ще бъде загубена. Болката обикновено не се появява веднага. Усещанията, които възникват са нарастващи и след определено време могат да изчезнат внезапно.
Ако на скалпа се появяват болезнени усещания, то лекарите определят подобно състояние с такива термини като:
• Главоболие от напрежение;
• Цефалгия от мускулно напрежение;
• Психогенно главоболие;
Предизвиква се от вътрешни и външни фактори. Сред причините, които могат да имат вина за тази патология са следните:
• Преохлаждане, при което възниква спазъм на кръвоносните съдове;
• Стресова ситуация
В този случай емоционалното напрежение предизвиква спазъм, повишава се артериалното налягане, ускорява се сърцебиенето.
Освен външни фактори на организма действат и патологични състояния, хронични заболявания. Затова към този симптом невинаги трябва да се отнасяме пренебрежително.
Към разпространените се отнасят следните причини:
• Различен род простудни заболявания;
• Болести, свързани с неврологията;
• Проблеми с кръвоносните съдове;
• Липса на физическа активност;
• Травми на главата от различен произход;
• Висока чувствителност на кожата;
Съпътстващи симптоми – главоболие, сърбеж
За да оценим правилно всички симптоми, трябва да преминем изследване. Лекарят изключва или напротив, потвърждава, че има нарушения, и те са с физиологичен характер. Често е достатъчно да се избавим от редица провокиращи фактори, и симптомът ще изчезне.
В някои случаи се назначават лекарствени препарати, които позволяват облекчаване на болките. Предписват се в случаите, когато се е появило главоболие, при простуда или след сериозна травма. Лекарят препоръчва болкоуспокояващи и намаляващи спазма лекарства.
Масаж, успокояващи средства и витамини
Отличен начин за облекчаване на напрежението и за справяне с болезнените усещания се смята масажът. Прави се с помощта на специални прибори, или просто с пръстите на ръцете. Ефектът може да се усили чрез използване на етерични масла. Препоръчителни са лавандула, шафран, лайка и лимон. Достатъчно е да се смесят 5 капки с малко количество вода, може да се добави масло от репей, то може да подхрани кожата, да отстрани сухотата и да укрепи косата. Като бонус – ароматерапия, приятни аромати на билки и цветове помагат за отпускане и за по-голямо удоволствие от масажа в пълна степен.
За по-чувствителните помагат релаксацията, понякога е достатъчно да си легнат под звуците на природата и пеенето на птичките.

Болезнени усещания в корените на косата – причини и лечение
1 (20%) 1 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 5, 2018 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи