Болка в гърдите – сърдечен проблем или невралгия

Мария
Написана от Мария юли 15, 2015 20:14

Болка в гърдите – сърдечен проблем или невралгия

Акценти:

  • Междуребрена невралгия - недоимък на витамини
  • Обезболяващи препарати
  • Междуребрена невралгия - сърдечна болка

Свързани:

Причината за междуребрената невралгия /МРН/, позната също и с названието интеркоксална невралгия, е възможно да се крие в дефицита на витамини от група В. За лечението на това заболяване се препоръчва използването на витаминни комплекси.

Междуребрената невралгия представлява болка, която се разпространява по разклоненията на междуребрените нерви. Това е една от най-честите причини за болки в гръдния отдел при хора в средна и напреднала възраст. При деца това заболяване почти не се среща.

Какви са симптомите?

При междуребрена невралгия болката обикновено се усеща в пространството между ребрата. Понякога е възможна иррадиация на болката по целия гръбнак, под плешката и в долната част на гърба по протежението на прещипания нерв.

В някои случаи се наблюдава спазматично съкращаване на мускулите, избледняване или зачервяване на кожните повърхности, а също и загуба на чувствителност на кожата в областта на притиснатия нерв. МРН се отличава със силна, пареща болка без пристъпи.

Междуребрената невралгия и болките в сърцето

Често симптомите на МРН се приемат за сърдечна болка. Следва да се отбележи, че болките в сърцето се срещат значително по-рядко и различаването им от невралгия не е толкова трудно. При междуребрената невралгия болезнените усещания се усилват при дълбоко вдишване и издишване.

Интензивността на болката може да се промени при смяна на положението на тялото. Сърдечните болки обикновено са стабилни и не са зависими от положението на тялото и не се усилват при дълбоко вдишване или издишване. Болката в сърцето често се съпровожда от нарушаване на пулса и/или повишаване на артериалното налягане.

Причини за болки в гръдната отдел на гръбначния стълб

Болезнените усещания в гръдния отдел на гръбначния стълб възникват вследствие на раздразнение, притискане или възпаление на нервните окончания в междуребреното пространство. Също невралгия е възможно да се развие при прищипване на коренчетата на гръбначномозъчните нерви на гръдния отдел.

Притискането на коренчетата често се наблюдава при дегенеративно-дистрофични заболявания на гръбначния стълб, такива като остеохондроза, спондилит, болест на Бехтерев и други.

Пристъпите на МРН могат да възникнат при отравяния, хормонални нарушения, заболявания на вътрешните органи, захарен диабет и злоупотреба със спиртни напитки, поради токсичното въздействие на алкохола върху нервната система.

Към развитието на заболяването също води и дефицитът на витамини от група В, тъй като тези биологично активни съединения играят ключова роля за нормалната дейност на нервната система.

Лечение на междуребрена невралгия

За облекчаване на болковия синдром и на възпалителния процес при МРН се назначават нестероидни противовъзпалителни препарати – НПВП.

Принципът на действие на тези средства се заключава в блокирането на активността на ензима циклооксигеназа, отговорен за образуването на простагландини – основните медиатори на възпалителните процеси.

При недостатъчната ефективност на НПВП за облекчаване на болковия синдром допълнително се назначават обезболяващи препарати и миорелаксанти – за снемане на мускулното напрежение.

За лечението на МРН е препоръчително използването на витамини от група В – В1, В6, В12, които способстват за бързото възстановяване на увредените нервни окончания, а също и спомагат за намаляване на интензивността на болковия синдром.

Един от най-ефективните видове препарати, които се използват в неврологичната практика, са тези, които представляват комбинация от трите витамина от група В. Те се отпуска както в таблетна форма, така и в разтвор за инжекции.

Предимство на инжекционната форма е удобството за нейното приложение .

Болка в гърдите – сърдечен проблем или невралгия
4.5 (89.78%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 15, 2015 20:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи