Болка – възможно ли е самолечение

Мария
Написана от Мария май 30, 2016 21:54

Болка – възможно ли е самолечение

Акценти:

  • Дротаверин - обезболяващо
  • Парацетамол - странични ефекти
  • Медикаменти - спазми

Свързани:

Болката е съставна част от защитната система на организма. Това е сигнал за тревога, който подава тялото при установяване на опасност при рани, болести, претоварване, нарушена функция на организма.

Тялото по този начин привлича вниманието ни към възникналата аномалия и подбужда към действия по нейното отстраняване.

Но какви трябва да бъдат тези действия, за да се победи болката и същевременно да не се навреди на здравите органи или да не се пропусне развитието на сериозно заболяване? Ще се опитаме да разберем.

Симптоми на болки, изискващи спешна медицинска помощ

Болката – това е страдание, което подбужда човек по-скоро да се отърве от нея. И самолечението при възникване на болка е широко разпространено явление.

Но специалистите говорят за рисковете, съпътстващи такова лечение, и формулират основните предупреждения, които помагат за тяхното избягване.

Свеждат се до спазването на следните правила:

• Необходимо е да се обръща внимание на характера на болката и на нейната интензивност. Внезапната и много силната болка във всяка част на тялото може да бъде симптом на неотложни състояния, изискващи спешна медицинска помощ.
• Внимателно следва да се отнася към болките в гръдната област, лопатките и раменете. Те могат да бъдат симптом на инфаркт.
• Спешната медицинска помощ е необходима при главоболие, съпровождащо се с внезапно нарушение на говора, зрението, движенията, с припадък, повръщане;
• Болката, възникваща редовно на едно и също място, особено ако се съпровожда с такива симптоми като висока температура, подуване, обща слабост, също изисква установяването на диагноза и назначаване на специално лечение.
• Консултация със специалист е необходима при упорита, продължаваща няколко дни болка, която не може да се отстрани с помощта на лекарства. Особено ако се усилва или ви безпокои през нощта. Това може да свидетелства за развитие на сериозно заболяване.
• Зъбобол, дори ако болката може да се парира самостоятелно, предполага спешно обръщане към зъболекар с цел избягване на по-сложно и скъпо лечение.

Принципи на самостоятелното лечение на болката

При съблюдаване на посочените по-горе правила за лечение на болката, то може да се проведе самостоятелно. Това се отнася преди всичко за обичайните епизодични симптоми, с които конкретният човек неведнъж се е срещал.

Най-често това са главоболието и болките в ставите, болезнения цикъл, чревните спазми.

За самостоятелно използване специалистите препоръчват следните препарати и групи лекарствени средства:

• Парацетамолът заема първо място в лечението на повечето видове болки, които не изискват медицинска помощ. Това се обяснява с наличието на неголям брой противопоказания и възможни странични ефекти.

Препаратът може да се приема по време на бременност и кърмене.

Парацетамолът е ефективен при лечение на главоболие, зъбобол, менструални болки. Но не е ефективен при мигрена. Противопоказанията за прием на парацетамол са алергията към препарата и тежки заболявания на черния дроб.

• Нестероидни противовъзпалителни също са разрешени за самостоятелно лечение на болка. Представляват голяма група лекарствени средства, най-популярни от които са аспирина, ибупрофена и диклофенака.

Прием се препоръчва на кратки курсове – не повече от 5 дни. Препаратите от тази група са ефективни при невралгия, главоболие и ставни болки.

Противопоказания за тяхното използване са алергия към аспирин или други нестероидни противовъзпалителни, язва на стомаха и на 12-пръстника, сериозни патологии на сърцето, на черния дроб, трети триместър на бременността, кърмене.

• Дротаверин или популярен като Но-шпа отнася се към групата на спазмолитичните средства – медикаментите, които отстраняват спазмите на гладката мускулатура.

Болка – възможно ли е самолечение
4.5 (89.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 30, 2016 21:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи