Болката – верният страж на нашия организъм

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 23:54

Болката – верният страж на нашия организъм

Акценти:

  • Увреждане - локализация
  • Заболяване - заподозиране
  • Внимание - болка

Свързани:

Болката – това е най-разпространената причина, поради която човек се обръща за медицинска помощ. Термините болен и болница имат един корен и това не е случайно.

Ще се опитаме да разберем какво е това болка, за какво ни е нужна, и как се е живяло без нея.

Болката – това е защита на здравето!

Още в древността лекарите са смятали, че болката това е определен сигнал, сигнализиращ за опасност, и я наричали страж на организма.

Този симптом съобщава, че в тялото протичат изменения, които могат да се отразят на здравето.

Болката съпровожда всякакви външни увреждания – рани, фрактури, наранявания, порязвания, изменения във вътрешните органи – възпаление, дистрофия, тумори, а също може и да е симптом на психически и душевни разстройства.

Болката е многолика и внимателното изучаване на нейните параметри позволява на лекаря да постави правилната диагноза.
Но болката е призвана не само да предпазва, но и да защитава организма.

Под нейно въздействие се образуват специфични вещества, които помагат за справяне с уврежданията и за облекчаване на самия болков синдром.

В някои случаи болката може да навреди на човека, предизвиквайки със своето развитие тежки последствия, отколкото самото увреждане, което е предизвиквало болката.

Такова например се наблюдава при болков шок, който често възниква при фрактури на костите на скелета.

Но болката не може да се определя просто като чувство, тъй като освен неприятното усещане в мястото на увреждането доставя на човека душевни преживявания, може да предизвика различна степен емоционални разстройства, а също и двигателни реакции.

Резюмирайки всички гореизброено, лекарите вземат решение да смятат болката за специфична реакция на организма, която засяга много системи и чувства, за да съобщи на човека за опасност и да го призове към действия, насочени към възстановяване и запазване на здравето.

С една дума – това е нашата защита. Само си представете, ако бяхме тази реакция?

Човек би се занимавал спокойно със своите дела, без да се вслушва в измененията, протичащи в неговия организъм и без да предприема действия по подобряване на здравето си. Просто не забелязваме уврежданията и заболяванията.

До какво би довело това? Изходът бил трагичен. Хората биха си отивали от този цвят в разцвета на силите си от различни заболявания, които при своевременно лечение не носят опасност за живота.

Да се опитаме да разберем какви са причините за болката?

Болковият синдром е толкова сложна реакция на организма, че с неговото изучаване се занимават много специалисти – физиолози, специалисти, психиатри, фармаколози.

Дълго време на учените им били неясни причините за болката, много спорове възниквали по този повод.

По-късно било установено, че причина за болките е раздразнението на специални болкови рецептори, разположени на кожата и на вътрешните органи. Такива рецептори са ноцицептори.

Но болезнените усещания също могат да възникнат, ако дразнят и други рецептори, например температурни, механични, но силата на раздразнение трябва да бъде достатъчно висока.

Защо болките са толкова различни?

Сигурно сте забелязали, че болките са много различни. Всички отлично помним, как ни болят зъбите, корема, какви неудобства създава главоболието.

А когато сме на преглед на лекар, ни молят подробно да опишем болезнените усещания. Защо на болката се отделя толкова много внимание?

Изучаването на характера на болката позволява установяване на причината за болката, определяне на локализацията на увреждането, и заподозирането на едно или друго заболяване.

Болката – верният страж на нашия организъм
4.4 (87.88%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 23:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи