Болки в гърдите преди цикъл – какви са причините

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2018 20:51

Болки в гърдите преди цикъл – какви са причините

Акценти:

 • Изменения - противозачатъчни
 • Усещания - болезнени
 • Прегледи - самостоятелни

Свързани:

Защо преди цикъл гърдите стават по-големи и чувствителни?

Нагрубяването на млечните жлези е най-разпространената форма на ПМС при жени в репродуктивна възраст. Основна причина за тези неприятни усещания е естествената хормонална активност, характерна за двуфазен менструален цикъл.

Приблизително седмица преди месечния цикъл нивото на прогестерон достига пик – организмът се подготвя за настъпване на бременност, разраства се образуващата мляко жлезиста тъкан.

Гърдите натрупват течност стават по-големи и по-тежки. Болката е възможно да бъде достатъчно силна, да се разпространи към мишницата и ръката.

Ако бременност не настъпи, всичко се връща в изходна позиция, жлезистите клетки се разрушават, и дискомфортът минава скоро след началото на менструалното кървене.

Възможно ли е болката в гърдите преди менструация да сигнализира за рак?

Болката в гърдите преди цикъл рядко е свързана с рак на млечната жлеза. Но ако постоянната болка ви безпокои независимо от менструалния цикъл, е възможно да е признак на хормонален дисбаланс, бременност, мастит, киста или злокачествен тумор.

Понякога болката в гърдите възниква, заради фиброзно-кистозна болест: преди цикъл в гърдите възникват големи и подвижни доброкачествени кисти. Обикновено отшумяват, когато менструацията завърши.

В повечето случаи болката в гърдите преди менструация не е опасен симптом, но преглед при мамолог трябва да се направи, ако бъдат забелязани:

 • Нови или необичайни уплътнения в гърдите;
 • Течения от зърната;
 • Болката в гърдите, която ви пречи да спите или да изпълнявате ежедневни задачи;
 • Бучки, които се появяват само в едната гърда;

Възможно ли е да се избавим от болките в гърдите преди месечен цикъл?

Предменструалният синдром и болките в гърдите ефективно се лекуват с нестероидни противовъзпалителни препарати – парацетамол и ибупрофен. Но не се препоръчва и самолечение.

Вместо обезболяващо лекарят може да ви препоръча диуретици, намаляващи отоците и чувствителността на гърдите.

Понякога за лечение на тежко ПМС гинеколозите назначават орални противозачатъчни, коригиращи нивото на полови хормони. Но трябва да приемаме противозачатъчни на своя глава – техният подбор се извършва с отчитане на особеностите на всяка жена.

Как да предотвратим болки в гърдите преди менструация?

Ако малко коригираме начинът на живот и хранене, можем значително да облекчим симптомите на ПМС и да намалим болката в гърдите преди месечен цикъл:

 • Ако гърдите ви болят при резки движения, носете спортен сутиен;
 • Кофеин, алкохол и храни с високо съдържание на наситени мазнини и соли само увеличават неприятните усещания преди менструация. Спрете тези храни преди началото на менструация, и симптомите на ПМС вече няма да са толкова силно изразени.
 • Някои витамини и минерали могат да облекчат болката в гърдите и други симптоми на ПМС, сред които и витамин Е и магнезий. Тези хранителни вещества се съдържат и във фъстъците, спанака, шам фъстъка, царевично, рапично масло, моркови, банани, овесени ядки, авокадо и кафяв ориз.
 • За контролиране на измененията в тъканите на млечната жлеза, следва редовно да се правят самостоятелни прегледи.

Не трябва да се търси тумор, а жената просто да познава своята млечна жлеза. Когато се преглежда сама, свиква към тъканите на своята млечна жлеза. Знае, когато гърдите ѝ се подуват, кога е периодът на най-силен оток, спад.

И тези периоди могат да се забележат добре и да се опознаят. Важно е да се разбира какви са болезнените усещания преди критичните дни и кога намаляват.

Болки в гърдите преди цикъл – какви са причините
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2018 20:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи