Болки в ставите на ръцете – причини и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2016 09:57

Болки в ставите на ръцете – причини и лечение

Акценти:

  • Противовъзпалителни - нестероидни
  • Симптоми - облекчаване
  • Скованост - изтръпване

Свързани:

Научното название на болките в ставите – артралгия. И се отнася към едно от най-разпространените оплаквания, с което хората се обръщат към лекарите, тъй като ги лишава от възможността да си вършат нормално работата, както и елементарна домакинска работа.

Защо болят ставите на ръцете?

Ръцете на човека имат много специфичен механизъм, благодарение на който са способни да издържат на доста сериозни натоварвания.

Но силните болки, възникващи заради травми и някои заболявания могат за дълго време да ги лишат от подвижност.

Всяка става на ръцете, от най-голямата – раменната, до най-малката – на пръста, не може да бъде застрахована от всевъзможни увреждания, сред които разтягане на капсулата на ставата, вследствие на триене или прекомерен натиск в областта на ставните хрущяли, наранявания или счупвания при удар или падане на ръката.

Травмите се съпровождат с оток, зачервяване на кожата в засегнатата област, болков синдром, силата на който зависи от характера на полученото увреждане.

Обикновено не предизвиква скованост или изтръпване на ръцете, а ограничението на движението е свързано с болезнените усещания.

Диагностика на болки в лактите и китките

Много често такива болки се появяват вследствие на получените травми – фрактури, изкривявания, разтягания на сухожилия при падане или директен удар.

Същевременно се появява силна болка, подуване, ограничаване на движението в зоната на увреждането.

Освен това болковият синдром може да бъде предизвикан от редовни силови натоварвания, при резки хващания, изкривявания на китките, например, при игра на тенис, голф или при гребане.

В резултат е възможно развитието на заболяването като тендинит, при което се увреждат сухожилията. Понякога сравнително малко раздразнение на сухожилията за образуване на уплътнения в тях.

Еднообразните натоварвания на едни и същи мускули при ежедневна работа на компютър – писане на клавиатура, натискане на бутоните на мишката, държат китките в постоянно напрежение много дълго време.

В резултат сухожилията се подуват, разположени покрай нерва. Обикновено, в китката на ръката, която основно използваме – лява или дясна, се усещат дискомфорт или болка, отслабване на захващането, изтръпване на дланите.

Това заболяване е известно като синдром на карпалния канал.

Китките и другите стави на ръцете са предразположени на заболявания като артрит, ревматоиден артрит, подагра, остеоартроза, възпалителен процес, който също се съпровожда с такъв болезнен синдром, но е различен интензитетът.

Характерът на изпитваната болка дава основание да се предполага от какво заболяване са предизвикани болки в ставите.

Как да се отървем от болките в ставите на ръцете?

Ако силните болки са предизвикани от механично увреждане, за облекчаване на състоянието се прилагат следните мерки:

  • Ръцете се фиксират по такъв начин, че да се ограничи подвижността на увредената става. За намаляване на болезнеността на симптомите се препоръчва покой, отпускаща топлина и лек масаж в областта на увреждането;
  • При нетърпима болка на това място се нанася всеки крем, съдържащ нестероидно противовъзпалително средство или се поставя компрес с разтвор на димексид.

Лечение на болки, свързани със заболяванията

Всичко е в зависимост от характера на заболяването и обикновено е с комплексен характер, при който единия метод се допълва от другите. Лечението се провежда в 3 основни направления:

  • Терапия на основното заболяване, причина за болковия синдром;
  • Намаляване и облекчаване на болковите симптоми;
  • Възстановяване на функциите на ръцете с помощта на рехабилитационни методи;

Но най-често при болки в ръцете се използват нестероидни противовъзпалителни.

Болки в ставите на ръцете – причини и лечение
4.6 (91.76%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2016 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи