„Бонбони с варицела“ – защо родители умишлено заразяват децата си с едра шарка

Мария
Написана от Мария юни 28, 2015 22:58

„Бонбони с варицела“ – защо родители умишлено заразяват децата си с едра шарка

Акценти:

 • Варицела - усложнения
 • Ваксини - диабет тип 2
 • Имунизация срещу лещенка

Свързани:

„Вечери с варицела“ и продаваният в бонбони вирус на едрата шарка – това е нова модна тенденция, която първоначално тръгна от САЩ, където подобни мероприятия не са рядкост.

Родителите отиват на гости на болно от едра шарка дете заедно със своите синове и дъщери, за да прихванат последните варицела вируса и като се разболеят да придобият имунитет. Защо на тях не ги устройва ваксинацията?

„Ние не желаем да поставяме ваксини на децата си. Аз се старая детето ми да боледува от възможно най-много детски инфекции. Отдавна си организирахме вечеря с варицела. Събрахме се с приятели и с децата и от едно болно от едра шарка се заразиха всички останали. Всички преболедуваха отлично.“

Подобни откровения започнаха редовно да се появяват в социалните мрежи. Модата на „варицелените вечери“, както беше посочено и по-горе тръгна от САЩ. Там дори на тези, които не могат да дойдат на вечерята, щедрите родители изпращат „варицелени бонбони“ – това са бонбони, които облизани от болно от едра шарка дете.

Защо небрежните майки и татковци предполагат, че обричайки детето си на болест, те запазват неговото здраве, тъй като го избавят от „страшните“ усложнения, съпровождащи ваксинацията срещу варицела?

За справка – варицелата или лещенката, като най-популярно е названието едра шарка е изключително заразно вирусно инфекциозно заболяване, съпровождащо се с интоксикация на организма, появата по кожата и лигавиците на мехурчета – везикули, пълно с прозрачно съдържимо.

Причинител се явява вируса на херпеса 3-ти тип, който се размножава само и единствено в организма на човека и при попадането му в околната среда бързо загива под действието на слънчевата светлина и високите температури. Заразяването се осъществява преимуществено от болен човек.

Предаването на вируса на лещенката чрез битови предмети и по този начин чрез 3-ти лица е твърде малко вероятна.

От къде произхожда това желание на родителите да заразяват децата си?

Аргументът на родителите – най-добре е детето да преболедува едрата шарка в детството, отколкото след това. В действителност – варицелата се отнася към сравнително леките инфекции и всъщност в детска възраст се прекарва много по-леко, отколкото в зрелостта.

За лещенката е типично леко неразположение, детето започва да плаче повече от обикновено, апетитът му отслабва и се появяват кожни обриви във вид на мехурчета, които се пукат, превръщайки се в корички.

При падане на коричките кожата става чиста, понякога остават малки белези. При здравите деца варицелата може да протече дори в латентна форма, практически без да нарушава здравословното състояние на детето, но ако имунитетът му не е достатъчно силен или има някакви съпътстващи заболявания, лещенката може да придобие застрашаващо живота протичане.

Булозната форма на едрата шарка с образуването на дълго незарастващи язви, хеморагична с кръвоизливи и гангренясваща – в такива случаи възниква реална опасност за живота на детето.

Въпрос: струва ли си съзнателно да се излага детето на риск, като му се дава „варицелен бонбон“?

Аргументът на родителите – имунитетът, който се формира след заболяването е по-силен от този след ваксината и същевременно се изключват и възможни алергии.

В действителност – формиращата се след ваксинацията срещу лещенка защита, не отстъпва на таз, която се изгражда след оздравяването и това е потвърдено с изследвания.

Аргумент на родителите – ваксината е груба намеса в организма на детето и е възможно да предизвика автоимунни разстройства, аутизъм, алергии, астма и дори захарен диабет тип 2.

В действителност –няма никакви доказателства, че ваксините предизвикват автоимунни заболявания, а слуховете, че те могат да предизвикват аутизъм са отдавна опровергани.

„Бонбони с варицела“ – защо родители умишлено заразяват децата си с едра шарка
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 28, 2015 22:58
Напиши коментар

2 коментара

 1. sim юни 29, 09:26

  „За справка – варицелата или лещенката, като най-популярно е названието едра шарка е изключително заразно вирусно инфекциозно…“
  За справка – варицелата е т.н. „дребна“ шарка.
  Едрата шарка е популярното название на вариолата.
  Ще ви спестя популярното название на подобни статии, при положение, че може да се проверят термините за секунди.

  Отговори на този коментар
  • Мария Author юни 29, 12:57

   Поради ликвидирането в световен мащаб на вариолата, варицелата протича с най-големи обриви и затова се е наложила с названието едра шарка, а морбили всъщност се нарича дребна шарка. Вариолата не съществува в природата, а се съхранява само в 2 лаборатории на САЩ и Русия и се счита за напълно унищожено заболяване. Напишете в Гугъл „дребна шарка“ и ще видите, че ще ви излезе морбили.

   Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи