Борово масло – полезни свойства, показания и лечение

Мария
Написана от Мария август 22, 2015 08:21

Борово масло – полезни свойства, показания и лечение

Акценти:

  • Борово масло - етерично
  • Състав и полезни свойства
  • Приложение в медицината

Свързани:

Етеричното масло от бял бор е резултат от водно-парна дестилация на различни части – шишарки, иглички, на вечнозелените дървета от семейство борови, най-често от бял бор. Представлява лека, течна и летлива течност, която е безцветна или с леко жълтеникав цвят.

В нейния състав влизат такива компоненти като пинен, силвестрен, кадинен, карен, борнилацетат, терпинеол, а също и смолни киселини.

За да се получи един килограм етерично масло от бор са необходими 500 килограма свежи иглички. В зависимост от производителя 10 мл борово масло струва в порядъка на 5-6 лева.

Лечебните свойства на боровото масло за известни отдавна. Още в древността то е било използвано при кръвотечения, открити рани, изгаряния с различна степен на тежест и измръзвания. С него са лекували ревматизъм, скорбут.

Също така с негова помощ са се справяли с въшките при хората и са унищожавали бълхите при животните. Смятало се е, че етеричното масло от бор е способно да избави от песимизъм и да пребори нервното изтощение.

Според съвременните изследвания, към основните свойства на боровото масло още са били добавени качествата му на средство за понижаване на телесната температура, против настинки и на антисептик. Като спомагателно лечение то се препоръчва при:

• Астма;
• ОРВИ, ангина, ринит, синузит;
• Заболявания на горните дихателни пътища;
• Болести на пикочната система;
• Травми и екземи;

Специфичният състав на боровото етерично масло нормализира вентилацията на белите дробове, минимизира дихателната недостатъчност и е отлично средство против кашлица, в частност такава, дължаща се на продължително тютюнопушене.

То също така регулира кръвното налягане, облекчава главоболието, отстранява световъртежа и избавя от треперене. При точна дозировка маслото от бор може да се използва като диуретик и против отоци.

Установено е, че редовното използване на борово масло понижава еректилната дисфункция и повишава потенцията при мъжете.

Специалистите препоръчват употребата на борово масло по време на възстановяване след дълги заболявания и сериозни травми.

При необходимост от психоемоционална корекция, етеричното масло от бор зарежда с енергия, дава сили, подобрява концентрацията и повишават защитните сили на организма. Едновременно с това то прави човек по-малко агресивен и раздразнителен, избавя от мнителност.

Противопоказания

Не е препоръчително да се използва при хепатит, гломерулонефрит, а също и при бременност.

Борово масло – приложение

Способите за приложение на етеричното масло от бор са множество, то се употребява както вътрешно, така и външно.

При използване вътрешно се добавя в чай, или се прави напитка на основа на вода и мед – 5 капки масло и ½ чаена лъжичка мед, чаша топла преварена вода. Необходимо е да се пие с голямо количество млечнокисели продукти или с подкислена вода.

Външните способи за приложение на етеричното масло от бор са малко повече – компреси, масажи, разтривания, инхалации, вани и ароматни лампи.

За приготвяне на компрес за ставите, изгаряния и рани и различни травми се използва обикновена хартиено-картонена тъкан, която се накисва в разтвора – 100 грама вода на 5 капки масло, леко се изцежда и се прилага към болното място.

Времето на провеждане на процедурата в случай на поставяне на горещ компрес е до 2 часа, а в случай на студен – до 20 минути.

За козметични цели боровото масло се използва като обогатяващ компонент към различни средства – кремове, емулсии, тоници, маски от порядъка на 3 капки на 5 мл основа.

Борово масло – полезни свойства, показания и лечение
4.5 (89.62%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 22, 2015 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи