Боята от татуировките се натрупва в лимфните възли и е възможно погрешно да бъде приета за ракови метастази

Мария
Написана от Мария юли 14, 2015 21:50

Боята от татуировките се натрупва в лимфните възли и е възможно погрешно да бъде приета за ракови метастази

Днес нивото на диагностика на онкологичните заболявания е много висок, но дори при постоянно усъвършенстване на методите невинаги се постига избягването на лъжливи положителни резултати.

Това се обяснява с факта, че съществуват множество фактори, които понякога погрешно се приемат за туморни клетки, а това на свой ред е последвано от неправилна тактика на лечение.

Онколози от САЩ предупреждават лекарите, ако пациентът има татуировки по тялото, то диагностика следва да се провежда по-внимателно.

Тъй като в състава на боите за нанасяне на татуировки присъстват пигменти, които притежават свойството да се натрупват в близките лимфни възли и при скенер на подозрителни възпалителни огнища е възможно да се объркат с метастази на злокачествени тумори.

Такъв случай е описан в една от калифорнийските клиники – при жена с диагноза рак на шийката на матката при позитронна емисионна томография специалистите видели ярки зони в слабинните лимфни възли, което показвало факта на натрупване на радиофармацевтичния препарат.

В резултат тези огнища били приети за метастази на рака на шийката на матката и била проведена радикална операция по отстраняване не само на маточната шийка, на самата матка, на маточните тръби, но и на разположените близко лимфни възли – лимфодисекция и панхистеректомия.

Но впоследствие при хистологичното изследване се оказало, че в лимфните възли метастази не е имало, а в тях се е намирала боята от татуировката. Жената имала по тялото 14 татуировки, включително и на краката.

Пигментните частици проникнали в лимфните възли и променили резултатът от диагностичната процедура, което станало и причина за вземането на погрешно решение за отстраняване на лимфните възли.

Специалистите онколози призовават своите колеги да отчитат всички фактори при провеждането на диагностика, в частност тази особеност при пациентите с татуировки, това ще позволи избягването на диагностични грешки и провеждането на прекомерно агресивно решение.

Самият факт на натрупването на пигменти в лимфните възли само потвърждава, че в организма всичко е взаимосвързано и всяко вмешателство оказва влияние върху здравето на човека – дори външното въздействие върху кожата е възможно да остави следи във вътрешните органи и тъкани.

Вероятно, тази информация ще възпре юношите, ще накара мъжете и жените да се замислят за това, че може и да не си струва да си нанасят „пожизнени рисунки“ по собственото им скъпоценно тяло.

Като допълнение

Опасните следствия от татуирането са свързани с използването на инструменти за многократна употреба, а също и с ниското качество и неизвестния произход на боите.

Така например, многогодишните наблюдения показват, че риска от заболяване от хепатит С за хората, направили си татуировка е с 9 пъти по-висок, отколкото сред останалото население.

Най-страшните и смъртоносните заболявания на съвременните заболявания се предават не само чрез кръвта, която остава по оборудването на тату-студията, но също така чрез боите, които не се съхраняват в стерилни хладилници.

Много неприятности създават компоненти на оцветяващите състави, използвани на създаването на татуировки по тялото. И не само, защото те често предизвикват силни алергични реакции по кожата, развитие на дерматити.

В състава на разноцветните бои винаги влизат тежки метали – кадмий, хром, олово, никел, титан. В сините оцветители се съдържат кобалт и алуминий, в червените – живачен сулфид.

Всички тези елементи са изключително токсични и не се контролират от метаболитните системи на тялото и затова е възможно да предизвикат рак на кожата.

Боята от татуировките се натрупва в лимфните възли и е възможно погрешно да бъде приета за ракови метастази
4.6 (91.3%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 14, 2015 21:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи