Бръчките по челото – индикатор за тежко болно сърце

Мария
Написана от Мария септември 4, 2018 18:30

Бръчките по челото – индикатор за тежко болно сърце

Акценти:

  • Кръвоносни съдове - чувствителни
  • Сърдечни пристъпи - бръчки
  • Бръчки - стареене

Свързани:

Бръчките могат да бъдат индикатор на повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, установиха френски учени.

Тяхната поява очевидно е свързана с атеросклероза и може да служи за признак, който ще позволи на лекарите своевременно да забележат болестта и да назначат изследвания.

Не може да се види или почувства рисков фактор като високо ниво на холестерол, хипертония

Но учените обръщат внимание на бръчките като рисков фактор, защото е просто и прегледно. Само поглеждайки лицето на даден човек можем да му дадем съвети по намаляване на риска от развитие на заболяване.

Тези мерки могат да включват прости изменения в начина на живот, увеличаване на физическите натоварвания, по-здравословна храна.

Разбира се, ако подозираме у човек повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, трябва да проверим всички рискови фактори – високо кръвно, ниво на липиди и глюкоза, но трябва да дадем и определени препоръки.

Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания нараства с напредването на възрастта

Но промяната на начина на живот и своевременната медицинска помощ могат да намалят опасността. Задачата на лекарите е да открият възможните проблеми възможно най-рано.

Според авторите на изследването, в предходните трудове са анализирани различни признаци на стареене и тяхната връзка със състоянието на организма.

Така например, гъшите лапки по ъгълчетата на очите се оказва не са свързани с риска от възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Но тези бръчки не само вследствие на стареене, но и активна мимика. Била е установена връзка между оплешивяването при мъжете, ксантелазми – образуване на плоски жълти петна от нарушаване на липидния обмен, но няма данни за повишаване на риска от смърт.

Изследователите се съсредоточават върху хоризонталните бръчки на челото. Участниците в изследването били 3200 души, възрастта на които в момента на началото била 32, 42, 52 и 62 години. Изследователите оценили бръчките на челото от нула до 3 в зависимост от тяхното проявление.

Учените наблюдавали доброволците в продължение на 20 години. През това време 233 от тях починали. Колкото по-дълбоки били бръчките, толкова по-вероятна била смъртта от сърдечно-съдови заболявания.

У при тези, на които бръчките били оценени на 2-3 точки, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания бил 10 пъти по-висок, отколкото при тези, които получили 0 точки.

Резултатите се запазили дори след корекция на възраст, пол, кръвно налягане, вредни навици и други фактори.

Колкото повече са бръчките на челото, толкова по-висок е рискът от настъпване на смърт

Разбира се, бръчките далеч не са най-добрият начин за оценка на проблеми със здравето, но могат да привлекат вниманието на лекарите и да обосноват по-пълноценни изследвания.

Защо бръчките свидетелства за проблеми със сърцето, изследователите засега не са наясно. Свързват се с атеросклероза. Именно това е основната причина за сърдечни пристъпи и много други проблеми със сърдечно-съдовата система.

Вероятно окислителният стрес – увреждане на клетките в резултат на окисление, и изменения на колагена, свързани с атеросклероза, имат и отношение към формиране на бръчки предполагат изследователи.

Кръвоносните съдове на челото са толкова малки, че е възможно да са чувствителни към появата на бръчки. Това означава, че бръчките по наго могат да са ранен признак на стареене на кръвоносните съдове.

Това е първият път, когато е установена връзка между сърдечно-съдовите заболявания и бръчките по челото.

Бръчките по челото – индикатор за тежко болно сърце
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 4, 2018 18:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи