Брачното съжителство способства за значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 07:57

Брачното съжителство способства за значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Акценти:

  • Брачно съжителство - сърдечно-съдов риск
  • Семейно положение
  • Брачно съжителство - здравословно състояние

Свързани:

В една от своите популярни песни Франк Синатра пее: „Любовта и брака вървят заедно като кон и карета“. Сега с тази метафора да се характеризира взаимовръзката между съпружеския брак и здравото сърце.

Изследване, проведено в Ню Йорк под ръководството на доктор Carlos L. Alviar доказва, че хората, които са сключили брак, има значително по-нисък риск от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система в сравнение с тези, които живеят сами, са разведени или са овдовели.

Своите резултати научно-изследователската група неотдавна представи на ежегодната научна сесия на Американското кардиологично общества.
Редица предходни изследвания – също откриха връзка между съпружеския брак и понижаването на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Например, едно от последните изследвания са установи, че неомъжените жени по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания.
Но Carlos L. Alviar и неговите колеги твърдят, че техният научен труд е най-мащабния по рода си, в неговите рамки били анализирали данните от изследванията на повече от 3.5 милиона мъже и жени от 20 000 медицински центъра на цялата територия на САЩ.

Всички участници в изследването били на възраст от 21 до 99 години. Техните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания също били отчетени, сред които били артериалното налягане, затлъстяването, анамнеза за тютюнопушене, наследственост, захарен диабет и ниво на холестерола в кръвта.

Изследователската група установила, че общият риск от възникване на сърдечно-съдови заболявания при хора, които били сключили брак, били 5% по-нисък в сравнение с хората, които живеели сами.

При вдовиците и вдовците се установило повишаване на риска с 3% в сравнение с тези, които били в брачно съжителство, като това се отнася за всякакъв вид сърдечно-съдови заболявания включително и за патологиите на периферните артерии, мозъчно-съдова болест, аневризма на коремната аорта и исхемична болест на сърцето, като при разведените хора вероятността от такова неблагоприятно развитие се увеличавала с до 5%.

Разпределяйки резултатите по възраст учените установили, че при хората в брачно съжителство до 50-годишна възраст понижаването на риска е особено забележително и достигало до 12% в сравнение с хората до 50 години, живеещи сами.

Съпружеските двойки на възраст от 51 до 60 години имали със 7% по-риск от ССЗ от хората от същата възрастова група, които живеели сами. А за съпружеските двойки на възраст над 60 години съществувала с 4% по-малка вероятност от развитие на ССЗ от тези, които живеели без друг човека в дома си.

Учените смятат, че лекарите трябва да отчитат факторът „семейно положение“ заедно с останалите при определянето на риска от развитие на ССЗ.

Ако даден пациент неотдавна е овдовял или се е развел, лекарят следва по-бдителен за наличието на признаци за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това предполага, че бракът осигурява „емоционална и физическа система за подкрепа“ при стресови ситуации и заболявания.

„Освен това, хората сключили брак могат да се грижат един за друг, настоявайки техният съпруг да яде здравословна храна, да не спира с физическите упражнения и редовно да приема лекарствата, предписани от лекаря“ – посочва доктор Jeffrey Berger.

„Съпругът в добро здравословно състояние може да закупува и носи лекарствата и да осигури евентуалното транспортиране на слабо подвижния си брачен партньор “ – добавя още той.

Учените заключават, че поради големия брой участници и отчитането на всички рискови фактори за развитие на СЗО, проведеното от тях изследване предоставя „надеждни и статистически достоверни резултати.

Брачното съжителство способства за значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи