Бременност с четиризнаци на 65-годишна възраст?

Калина
Написана от Калина април 20, 2015 14:14

Бременност с четиризнаци на 65-годишна възраст?

Акценти:

  • Възможно ли е жена в менопаузата да забременее?
  • Как протича бременността в напреднала възраст?
  • Може ли жена в климактериум да забременее с донорски яйцеклетки?

Свързани:

След определена възраст биологичният часовник спира да работи и възможността да създадем поколение намалява.

Това показват резултатите от стотици проведени научни изследвания. Според статистиката за раждаемостта обаче, много жени стават майки в напреднала възраст.

Една от тях е Аннегерт Рауниг, която работи като начална учителка в Германия. Жената забременява с четиризнаци на 65 години, а лекуващият й лекар споделя, че тя се чувства добре през 21-та седмица от бременността си.

Официалният рекорд за най-възрастна майка, родила близнаци, е поставен през 2006 г. в Испания от Мария-Кармен Бусада Лара. Според други източници, най-възрастната майка е индийката Омкари Пануар, родила близнаци през 2008 г. на 70-годишна възраст.

Какви трудности срещат жените в по-зряла възраст, когато искат да заченат?

Възможността за зачеване по нормален начин намалява при жените над 35-годишна възраст, въпреки че съществуват много индивидуални фактори. Жените, които са преминали през менопаузата, не могат да забременеят без медицинска намеса.

За да станат майки, те трябва да използват замразени или донорски яйцеклетки. Причината за това е, че жените се раждат с всички яйцеклетки, които ще имат през целия си живот, но след настъпване на пубертета, с всяка следваща менструация броят на яйцеклетките намалява. Учените са установили, че след 40-годишна възраст е много трудно да се открият узрели яйцеклетки с добро качество.

Преди да се използва оплодената донорска яйцеклетка, лекарите трябва да се уверят, че утробата на бъдещата майка е готова да я приеме и отгледа. За целта е нужно лечение с естроген, което удебелява лигавицата на матката и позволява на ембриона да се задържи в нея.

След като оплодената яйцеклетка е прехвърлена в утробата, трябва да се увеличи приемът на хормони, за да се поддържа бременността, понеже жените в по-зряла възраст нямат способността да произвеждат хормони.

Д-р Сю Ейвъри е специалист по стерилитет в „Birmingham Women’s Fertility Centre“. Тя смята, че майките в напреднала възраст трябва да се наблюдават много внимателно по време на бременността, понеже рискът от усложнения при тях е по-висок. Те са подложени на риск от повишаване на кръвното налягане или поява на гестационен диабет.

В същото време, според медиците, има много по-голям шанс да се зачене, ако донорските яйцеклетки са от по-млада жена.

Според д-р Ейвъри, „въпреки че жената е по-възрастна, яйцеклетките от по-млада донорка в комбинация с хормонална терапия, помагат за успешна бременност, без значение от възрастта.“

Резултатите от изследване на американски учени, в което са взели участие 101 по-възрастни бременни жени, показват, че рисковете от поява на нежелани усложнения при жените над 50-годишна възраст, зачеващи с помощта на донорски яйцеклетки, са сходни с тези на по-младите майки, която зачеват по същия начин.

Според лекарите, успешната бременност зависи от здравословното състояние на бъдещата майка, а не от възрастта й.

Най-големият риск за германската учителка Аннегерт Рауниг, според д-р Ейвъри, не е възрастта й, а броят на четирите бебета, които тя носи. Тя вече е майка на 13 деца и баба на 5 внучета. Според лекарите бременностите с две, три, четири или повече бебета винаги носят риск.

При многоплодните бременности рискът от преждевременно раждане се увеличава, а бебетата са с по-ниско телесно тегло. При майките се наблюдават усложнения като високо кръвно налягане и прееклампсия.

 

 

 

 

 

 

 

Бременност с четиризнаци на 65-годишна възраст?
4.6 (91.43%) 49 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 20, 2015 14:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи