Брейнгазъм или „мозъчен оргазъм“ – как да го достигнете

Мария
Написана от Мария март 4, 2016 17:03

Брейнгазъм или „мозъчен оргазъм“ – как да го достигнете

Акценти:

  • Мозъчен оргазъм - същност
  • АМСР - опасности
  • НЛП - манипулации

Свързани:

Неотдавна невробиолозите открили удивителен феномен, който медиите назовали „брейгазъм“. Това е усещане за наслада, което изпитва мозъкът при въздействие на стимули от несексуален характер.

Малко за АСМР

През 2010-та година в невробиологията се появи нов термин – автономна сензорна меридионална реакция.

Това е съвкупност от специфични усещания, които изпитва човек при активиране на определени сензорни фактори, тоест нещо като мозъчен оргазъм, макар и да няма никакво отношение към секса.

Днес в онлайн пространството може да се намерят множество видео и аудиофайлове, които позволяват на някои хора да получат самото удоволствие.

Приятните усещания възникват в областта на темето, спускат се надолу по гърба и към крайниците. Това е нещо като приятно мравучкане, възникващо при определени стимули, като:

• Определен гласов тембър;
• Шепот;
• Прослушване на лекции;
• Наблюдение как човек върши работа;
• Приятна миризма;
• Други стимули;

Всъщност стимулите, които могат да предизвикат брейнгазъм, са доста, и всеки може да подбере за себе си оптималният.

АСМР не действа на всички

Ако вие гледате АСМР-видео, и това не предизвика никакви усещания у вас, вие съвсем не сте сами. Не всички могат да изпитат мозъчен оргазъм от едно такова събитие.

Възможно е всичко да се дължи на несъответстващата обстановка, на неподходящия възбудител или пък на физиологичните особености на мозъка, който не е в състояние да изпита оргазъм.

На тези, на които повече им е провървяло, гледането на АСМР-видео им помага да заспиват по-бързо, да се избавят от тревожно състояние и просто да изпитат приятни усещания, които не са свързани със секса.

Доколкото терминът АСМР е бил въведен неотдавна, достоверната информация за това явление е недостатъчна за достигането до някакви заключения.

Защо едни хора изпитват истинска наслада, а други не, това е тема на десетки изследвания, чието провеждане предстои.

Какво мисли за това науката?

Към настоящия момент АСМР е една от централните теми, от която се интересуват невробиолозите. В САЩ и в редица европейски държави се планира провеждането на редица изследвания, чиято цел е изучването на АСМР, в частност, изучаването на особеностите на мозъка на хора, които получават и не получават удоволствие от гледането на АСМР видео.

Според някои учени, АСМР видеоклиповете действат на хората, на които не им липсва общуване, приятели, човешка топлота и внимание.

Възможно е от подобно видео да получават удоволствие хора, подложени на стрес и на тревожни разстройства. Има предположение, че АМСР видеото не действа на здрави, психически устойчиви хора.

Редица специалисти в областта на невробиологията се опасяват, че АСМР-видеоклиповете могат да се превърнат в инструмент за въздействие върху човешката психика.

Така например е възможно, създателите на такова видео да довеждат човек до състояние на транс или да прибягват до невролингвистично програмиране.

С оглед на горното, следва да заключим, че положителният ефект от мозъчният оргазъм по-скоро не почива на научна основа, а е по-скоро изказано предположение, което впоследствие е било допълнително украсено от медиите и се е превърнало в легенда, чието доказване изисква провеждането на редица изследвания.

В така ситуация препоръчваме на читателите на Lechenie.bg по-скоро да не приемат за чиста истина това, което се пише по различните интернет страници за мозъчния оргазъм, а да опитат как биха се почувствали при гледането на АМСР, но без да си внушават несъществуващи факти.

Брейнгазъм или „мозъчен оргазъм“ – как да го достигнете
4.5 (89.82%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 4, 2016 17:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи