Бронхография – същност на метода, показания и противопоказания

Мария
Написана от Мария януари 19, 2018 19:46

Бронхография – същност на метода, показания и противопоказания

Бронхография – това е изследване на бронхиалното дърво, при което в лумена на бронхите се въвежда контрастно вещество и се прави серия от рентгенови снимки. Днес в много клиники са достъпни високоинформативни и добре поносими методи за диагностика като компютърна томография, бронхоскопия и прочие. Това е причината и към рентгеноконтрастно изследване да се прибягва рядко. В здравните заведения, където достъпът до горепосочените изследвания по някаква причина е ограничен, бронхоскопия все още се прилага достатъчно широко.
Нека разгледаме в какви ситуации е необходимо това изследване, при какви категории болни е показно, необходима ли е подготовка за бронхография?
Същност на метода, предимства и недостатъци
Както бе казано по-горе, същността на бронхографията се заключава във въвеждане в лумена на бронхите на контрастно вещество, обикновено съдържащо йод. Впоследствие се правят рентгенови снимки от различна перспектива.
Основното предимство на този метод на диагностика е възможност за изследване на структурата на бронхиалното дърво напълно, дори най-малките бронхи, недостъпни за бронхоскоп.
Бронхографията има и недостатъци:
• Изследването не е приятно за пациента, изисква провеждане на местна или пълна упойка, в зависимост от възрастта и някои други фактори;
• Препарати, използващи се за провеждане на диагностика, по-точно анестетици и контрасти, съдържащи йод, при редица пациенти предизвикват алергия.
• Серията рентгенови снимки оказва значително лъчево натоварване на организма
Това ограничава използването на метода при някои категории пациенти, например, при бременни, а също и прави невъзможно честото провеждане на изследването.
Показания
Обикновено бронхография се назначава при подозрение за заболявания на бронхите или на белите дробове, които не могат да се открият с други по-щадящи методи.
Такива са:
• Симптоми на заболявания на белите дробове – силно изразен задух, голямо количество храчки, отделяне на кръв, причините за които не могат да се установят с други методи за диагностика;
• Подозрение за бронхоектатична болест, при потвърдена диагноза – определяне на показанията за операцията;
• Подозрение за наличие на пороци на развитието на органите на бронхобелодробната система;
• Бързо нарастваща кухина в белите дробове, открита при рентген;
• Подозрение за доброкачествено или злокачествено новообразувание в бронхите или белите дробове, уточняване на неговото разпространение;
• Предстояща операция на белите дробове
Въз основа на данните от бронхографията лекарят ще има ясна представа за структурата на белите дробове на пациента и особеностите на патологичния процес в тях. А това означава по-точно определяне на тактиката на оперативната намеса;
• След операция на белите дробове с цел контрол;
Във всеки конкретен случай необходимостта от бронхография се определя, след като са проведени други методи за диагностика:
1. Рентгенография на белите дробове;
2. Бронхоскопия;
3. Компютърна томография и др.;
Ако данните, получени с помощта на тези методи, дават възможност за потвърждаване на диагнозата, необходимост от бронхография няма. И обратното, ако се отхвърли наличието на патологичен процес, тогава няма смисъл да се търси с помощта на бронхография.
Противопоказания
С усъвършенстването на методиката на бронхография кръгът от противопоказания за нея постепенно се свива. Така този метод на изследване не се провежда при:
• Инфаркт на миокарда, прекаран през последните 6 месеца;
• Инсулт, тежки аритмии;
• Тежка хипертония;
• Изразена стеноза на дихателните пътища;
• Тежко състояние на болния, при което резултатите от бронхографията няма да повлияят на прогнозата;
Това са абсолютни противопоказания, при които този метод на диагностика не се прилага изобщо.

Бронхография – същност на метода, показания и противопоказания
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 19, 2018 19:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи