Брюкселско зеле

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 09:30

Брюкселско зеле

Акценти:

  • Брюкселско зеле
  • Хранителна стойност
  • Лечебно действие
  • Приложение при злокачествени заболявания

Свързани:

Брюкселското зеле било получено от листата на бялото зеле от зеленчукопроизводители в Белгия, откъдето било разпространено във Франция, Германия и Холандия. Карл Линей първи научно описал този вид зеле и го нарекъл брюкселско в чест на белгийските фермери от град Брюксел. Този зеленчук се отглежда главно в Западна Европа, особено във Великобритания, САЩ и Канада.

За храна се употребяват светлозелените зелеви кочани, които се намират по стъблото на растението. Вкусът им е сладникав и съвсем леко наподобява на гръцкия орех, като не прилича на този обикновеното или бялото зеле.

Най-подходящи за консумация и за приготвяне на различни ястия или салати от тях са яркозелените и малки зелеви кочани, тъй като големите е възможно да горчат.

Хранителна стойност на 100 грама брюкселско зеле

• Белтъчини – 4.8 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 3.1 грама;
• Минерални соли – 1.3 грама;
• Вода – 86 грама;
• Калоричност – 43 килокалории;

Тъй като енергийната стойност на 100 грама сурово брюкселското зеле е само 43 килокалории, а на замразеното – 36 и затова то може да се употребява от всички хора, дори и от тези, които са с наднормено тегло.

Полезни свойства

Брюкселското зеле е богато на фолиева киселина, съдържа голямо количество висококачествени и лесноусвояеми белтъчини, растителни фибри, желязо, калий, магнезий, фосфор, а също и витамини от група В и провитамин А.

А витамин С в този зеленчук се съдържа 2-3 пъти повече, отколкото в другите видове зеле. Това го прави и идеална храна за справяне с хроничната умора и за укрепването на имунитета.

Брюкселското зеле има много деликатен вкус и когато е приготвено на пара, той е много нежен и приятен. Преди приготвянето на този зеленчук готвачите съветват да се премахват дръжките, за да се избегне горчивият му вкус при консумация.

Брюкселското зеле не съдържа натрий и холестерол и е нискокалорична храна, който притежава антиканцерогенни свойства, понижава риска от възникване и развитие на ракови заболявания и такива на сърдечно-съдовата система – коронарна недостатъчност и хипертония.

Повишава устойчивостта на организма срещу инфекциозни болести, поддържа доброто състояние на стените на кръвоносните съдове. Консумацията на този вид зеле положително влияе на нервната и ендокринната система и на черния дроб.

На бременните жени се препоръчва да включат в своя ежедневен порцион брюкселско зеле като източник на фолиева киселина. Това вещество е необходимо за правилното развитие на нервната система и намалява риска от вродени дефекти при децата.

Високото съдържание на витамин С в този зеленчук помага на младите майки да запазят и да поддържат тенът на своето лице.
Препоръчително е хората, претърпели хирургична операция, да включат в ежедневното си меню брюкселско зеле, тъй като неговите кочани са източник на фолацин, който стимулира образуването на червени кръвни телца – еритроцити.

Сокът от този вид зеле е препоръчително да се пие за профилактика и лечение на рак, особено при новообразувания на млечните жлези, правото черво и шийката на матката, при анемия и при запек, а също и при исхемична болест на сърцето, диабет, безсъние, простудни заболявания на горните дихателни пътища, бронхит, астма и при туберколоза.

Когато човек консумира брюкселското зеле заедно с моркови, сок от маруля и от зелен фасул, той си набавя съчетание от елементи, подобряващи и възстановяващи функцията на панкреаса.

Брюкселско зеле
4.5 (90%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи