Бягащите тигри – защо в Китай бързо расте броят на дълголетниците

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 21:15

Бягащите тигри – защо в Китай бързо расте броят на дълголетниците

Акценти:

  • Китайски пенсионери - активен начин на живот
  • Нов личен живот след пенсия
  • Размер на пенсиите в Китай

Свързани:

„Там няма такова положение, човек да се пенсионира, да се затвори у дома и да гледа телевизия“. Хората в напреднала възраст в Китай се занимават със спорт, пътуват и ходят на срещи. И в резултат на това КНР достигна второто място в света по брой на дълголетниците.

78-годишният пенсионер Чжу Хоу всяка вечер излиза на улицата, за да … танцува. Във почти всички градове в Китай има оборудвани специални места за тази цел – след настъпване на нощта там се събират цели тълпи от хора в напреднала възраст. „Това е, за да не застоява кръвта в краката“ – обяснява Чжу Хоу. – На стария човек му е необходимо движение… Както говореше моята баба – ако лежиш, така и вече няма да можеш да ставаш“.

В Китай на хората на преклонна възраст се обръща особено внимание – навсякъде по парковете има спортни площадки за пенсионери – там може да се види как стотици баби и дядовци, събрали се заедно, тренират, използвайки гирички, занимават се с гимнастика ушу и дихателни упражнения цигун.

Продължителността на живота в Китай по данни на Световната здравна организация за 2014 г. е достигнала 76 години, а през 2030 г. /според прогнозите на Министерството на здравеопазването на Поднебесната империя/ ще надмине 80 г.

За сравнение само преди малко повече от 50 години, в началото на 60-те години на миналия век китайците средно не са живели не повече от 43.5 години. Дори България изостава по този показател от Китай, тъй като средната продължителност на живота у нас за изминалата година е 74.5 години.

„Пътуват, обичат и работят“

Преди всичко нашите пенсионери са много активни – смята професорът по медицина Хей Лун от гр. Гуанджоу, Югоизточен Китай. – В Поднебесната империя няма такова положение човек да се пенсионира и после с месеци да стои в дома си и да гледа телевизия, оплаквайки се от влошеното си здраве.

Повечето от старите хора се отправят на пътешествия, обикалят цялата страна на автобуси, с раница на гърба – отиват в планините и до океаните. Тези, които са сами започват нов личен живот, запознават се с възможностите в Интернет – за последните години броят на пенсионерите, отбелязващи празника на влюбените Св. Валентин, се е увеличил с 50%.

Навсякъде по ресторантите могат да се видят двойки в напреднала възраст, които се прегръщат един друг толкова страстно, както младите. Повечето от хората, живеещи по селата, след пенсионирането си, понякога и на 70-годишна възраст, продължават да работят на полето или в градините си, говорейки: „Не трябва да спираш бягащия тигър от движение, иначе той ще умре!“

Пенсиите в Китай са малки, по селата хората навсякъде получават по 120 юана, което по настоящия курс на лева е едва 36.21 лева. За сравнение в България най-ниските пенсии започват от 155 лева.

Важно е да се отбележи в тази връзка, че в член 49 на Конституцията на КНР е закрепено задължението на децата да се грижат за старите си родители, в противен случай последните могат да ги дадат под съд и да изискват тази грижа чрез принудителни мерки.

Според социологическите проучвания, 90% от старите хора в Китай смятат, че след като са се пенсионирали живеят много по-добре, отколкото през младите си години.

Бягащите тигри – защо в Китай бързо расте броят на дълголетниците
4.5 (89.74%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 21:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи