Бяс

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 15:06

Бяс

Акценти:

  • Колко време продължава скритият период на заболяването бяс?
  • Наложително ли е да се потърси медицинска помощ веднага след ухапването от животно, за което се подозира, че е болно от бяс?
  • Какви са специфичните симптоми на заболяването?
  • Единствено от заразено с вируса на бяс животно ли може да се разболее човек?

Свързани:

Описание

Бяс представлява вирусно заболяване, с което може да се зарази човек от ухапване на заразено с вируса на бяс животно. Вирусният причинител е невротропен и се установява в структурните клетки на главния и гръбначния мозък, в които формира характерни телца на Бабеш-Негри.

То е било описано за първи път преди 4000 години. И въпреки големия напредък в диагностиката и начините за предотвратяването, днес заболяването е почти винаги смъртоносно за заразени хора, които не се лекуват своевременно.

Клиничното състояние се причислява към бавните вирусни инфекции като СПИН и може напълно да се предотврати с подходящо лечение. Необходимо е първо да се установи излагането на вируса и своевременно засегнатият да получи подходящи медицински грижи и това непременно трябва да се случи преди да се развият първоначалните симптоми.

Човешкият бяс е рядко заболяване в България, но поради нарастващата популация от свободно скитащи кучета, вероятността от поява на нови случаи значително нараства.

Какви са симптомите?

Скритият период на болестта при хората е най-често между 30 и 60 дни, но може да варира от по-малко от 10 дни до 1 или повече години.

При повечето хора заболяването се проявява чрез болка, изтръпване или парестеза /мравучкане/ около мястото на ухапването или от зоната, където е навлязъл вируса в тялото. В началото тези изяви на болестта могат да изглеждат като всеки вирус с изключение на усещането за мравучкане около мястото на ухапването.

Постепенно обаче засегнатият се влошава значително и развива много тежки симптоми като висока температура, объркване, хиперактивност и впоследствие гърчове и кома. Обикновено болните развиват необичайни съкращения и спазми на дихателните пътища, когато са изложени на вода, състоянието се означава като хидрофобия.

Също така е възможно да направят същата реакция и при движение на въздуха насочено към тях – аерофобия. В този момент засегнатият е в много тежко състояние и различните органи на тялото са засегнати от действието на вируса. Настъпва много мъчителната смърт на засегнатия, въпреки предприемането на терапията с медикаменти и поставянето на апаратно дишане.

В редки случаи се развива другата форма – паралитичната, която се свързва с ухапване от кръвосмучещ прилеп. В този случай засегнатият развива парализа или невъзможност да движи страната на тялото, на която е ухапването.

Но постепенно парализата засяга и другата страна на тялото и болният в крайна сметка умира. Тази форма на заболяването е значително по-рядко срещана от класическия бяс.

Лечение на бяс

При ухапване от животно, винаги трябва задължително трябва да промиете раната със сапун и вода и да дезинфекцирате повърхността ѝ с някакъв йоден антисептичен разтвор.

Това ще помогне за унищожаването на бактериите, които често проникват при ухапване, но също е установено, че така може да се намали вероятността от предаване на вируса на бяс, ако е животното е бясно.

Ако животното е домашен любимец, трябва незабавно да разберете името на собственика, неговия адрес и телефонен номер, ако е възможно. Тази информация ще спомогне на здравните власти, тъй като те могат да принудят собственика да направи изследване на животното за наличие на бесния вирус.

• Ако животното е диво или бездомно, направете опит да потърсите помощ от местните здравни власти, които да стартират процедура по улавянето му за изследване

Бяс
4.6 (91.02%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2014 15:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи