Чай от лайка понижава риска от рак на щитовидната жлеза

Мария
Написана от Мария август 12, 2015 21:19

Чай от лайка понижава риска от рак на щитовидната жлеза

Акценти:

  • Релаксация - намаляване на напрежение
  • Чай от лайка - карцином на щитовидната жлеза
  • Заболявания на щитовидната жлеза - профилактика

Свързани:

Лайката е растение, което се среща в много части на Европа, има дълга история на използване като терапевтично средство, която датира от римско време.

То е добре познато със свойствата си да помага при релаксацията, за намаляване на напрежението и за осигуряването на добър нощен сън. Дори днес препарати от лайка се използват в много тонизиращи напитки и чайове.

Жените от много отдавна използват тинктурите и отварите на лайката за изсветляване на косата и като тонизиращо средство за кожата, за да запазят нейната гладкост и мекота.

Отварата от това растение се използва в продължение на много векове като тонизиращо средство за успокояване на стомашни разстройства и за подобряване на храносмилането като цяло.

Притежавайки тези свойства, не е изненадващо, че лайката е привлякла вниманието на съвременната наука, която да проучи по-добре нейните свойства.

Неотдавнашно изследване било проведено в Гърция, което не е изненадващо като се има предвид, че в южната ни съседка чаят от лайка е изключително популярна напитка и се употребява в много по-големи количества в сравнение с останалите страни от Европа и САЩ.

Учените обърнали внимание, че съществува голяма разлика между количеството на заболяванията на щитовидната жлеза в Гърция и САЩ. В Гърция приблизително на 1.6 души на всеки 100 хиляди се поставя диагнозата карцином на щитовидната жлеза.

А в САЩ този показател е много по-висок и достига 13.2 случая на всеки 100 хиляди души. За другите европейски страни тази стойност е по-ниска, отколкото в САЩ, но доста по-висока, отколкото в Гърция и достига 5.2 случая.

С други думи заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза в южната ни съседка е значително по-ниска отколкото в другите страни.

Когато забелязали този факт, учените започнали да анализират получените данни по-задълбочено и установили, че вероятно съществува връзка между ниското ниво на заболеваемостта и високото ниво на потребление на чай от лайка.

Те стигнали до заключението, че тези, които употребявали 2-7 чашки чай от лайка седмично имали със 70 % по-малка вероятност от развитие на рак на щитовидната жлеза, а ако този навик да се пие чай от лайка продължавал 30 и повече години, то рискът от развитие на това заболяване се понижавал с 80%.

Много изследователи смятат, че причината, поради която употребата на чай от лайка понижава риска от развитие на рак на щитовидната жлеза се дължи на това, че лайката е богата на биологично активните съединения, наречени флавоноиди.

Най-добре проучен от тях е апигенинът, който се съдържа в големи количества в лайката. В някои по-ранни изследвания било установено, че апигенинът притежава свойството да забавя растежа на туморите и спира растежа на някои видове ракови клетки.

Както предполагат учените, апигенинът влияе на кръвоносните съдове, осигуряващи хранителни вещества на тумора като ги компресира и по този начин подхранването на злокачественото образувание до известна степен се преустановява. Така растежът му съществено се забавя и след известно време спира.

Резултатите от това изследване са доста показателни и за нас българите, тъй като заболяванията на щитовидната жлеза у нас са доста разпространени, някои лекари смятат, че това се дължи на аварията на Чернобилската авария и затова е добре по-често да употребяваме чай от лайка с цел профилактиране на тези патологии.

Чай от лайка понижава риска от рак на щитовидната жлеза
4.5 (89.03%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 12, 2015 21:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи