Черен бъз – полезни и лечебни свойства на популярната българска билка

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 14:00

Черен бъз – полезни и лечебни свойства на популярната българска билка

Акценти:

  • Черен бъз - холин
  • Ангина - помощ
  • Лечебни свойства - мощни

Свързани:

Черният бъз е лечебно растение, като с лекарствено действие са съцветията му, плодовете, изсушени на сушилня или на фурна. Рядко се използват кората, клоните и корените на растението.

Събирането на цветовете на бъза изискват особено внимание, тъй като са много чувствителни към влага, бързо променят цвета си и се разваля.

Цветовете се събират от края на май до началото на юли. Добро качество на сухите цветове се получава при условия, че са събирани при слънчево време, в 2 или 3 часа през деня, но не и след дъжд.

Изсушените цветове на бъза се съхраняват на сухо, добре проветрявано помещение. Срокът за съхранение не е повече от 2-3 години, а на изсушените – 6 месеца.

Калоричност на черния бъз

Общо е около 73 килокалории, затова не може да стане причина за наднормено тегло. Може смело да се добавя в различни ястия.

Хранителна стойност на 100 грама:

• Белтъчини – 0.65 грама;
• Мазнини – 0.50 грама;
• Въглехидрати – 11.5 грама;
• Минерални вещества – 0.65 грама;
• Вода – 79.8 грама;
• Калоричност – 73 килокалории;

Черен бъз – полезни свойства

Съцветията на бъза са с много сложен химичен състав. Съдържат гликозид самбугринин, алдрин, органични киселини – валерянова, кофеинова, оцетна, ябълкова и хлорогенова, полутвърдо етерично масло, холин, етилизобутил, изоамиламини, каротин, дъбилни, слузести и парафиноподобни вещества; захар.

В плодовете на бъза се съдържат – аскорбинова киселина – витамин С – до 50 мг, каротин, самбуцин, смола, глюкоза – до 2.8%.

В пресните листа на бъза се съдържа голямо количество аскорбинова киселина – витамин С – до 280 мг, много каротин – до 0.15%, и изсушените листа съдържат провитамин А.

В листата са открити също самбунигрин, етерично масло, хексенови и гликолеви алдехиди, следи от алкалоиди, танини, смолисти вещества – притежаващи слабително действие.

В кората се съдържа етерично масло, холин, фитостерин.

В народната медицина използват не само плодовете, а и листата, цветовете, кората на черния бъз. Плодовете на това растение притежават собствена целебна сила както в свеж, така и в изсушен вид.

Пресните плодове на бъза успешно се използват за лечение на хепатит, язвена болест и за профилактика. Също свежите плодове помагат при невралгия.

Сушените плодове използват за лечение на рядкото по нашите ширини заболяване – малария.Смята се, че лечебните свойства на черния бъз са толкова мощни, че може да се използва като спомагателно средство за борба с рака на стомаха и рака на кожата.

При рак на стомаха на болния се дава конфитюр, приготвен от плодовете на черния бъз, при рак на кожата сокът от плодовете се изцежда и се приготвя екстракт.

Не по-малко ценни се смятат и цветовете на черния бъз, в който се съдържат – холин, етерични масла, валерианова, кофеинова и ябълкова киселина, и др. от цветовете на бъза се приготвят отвари и настои, които притежават антибактериални и потогонни свойства.

Именно затова те особено добре помагат при простудни заболявания, ангина, грип, заболявания на дихателните пътища. За приготвяне на настоя е необходимо да се вземе 1 супена лъжица цветове от черен бъз и да се залее с чаша студена вода.

Сместа се слага на огън, докато кипне и се оставя да къкри на бавен огън за 15 минути. След това се оставя да изстине и се приема топла по половин чаша, 2-3 пъти дневно преди хранене.

Черен бъз – полезни и лечебни свойства на популярната българска билка
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 14:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи