Черен дроб

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:06

Черен дроб

Акценти:

  • Черен дроб
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Черният дроб е вид субпродукт, притежаващ свои особености и ценни биологични свойства и се отнася към деликатесно-лечебните храни.

Структурата на тъканта, специфичните му вкусови качества, лесното отделяне на хранителните вещества от съединителната тъкан правят от този продукт незаменима основа за производството на пастети и различни колбаси.

Количеството белтъчини, което се съдържа в черния дроб, е толкова колкото и в говеждото, въпреки това в качествено отношение, тези протеини значително се различават.

Главната особеност на черния дроб – наличието в неговия състав металопротеините, чиято функция е транспортиране на железните йони.

Основният железопротеин съдържа повече от 20% желязо и е от съществено значение за образуването на хемоглобина и на други кръвни пигменти.

В черния дроб има много вода, поради това много бързо се разваля. Преди да се пристъпи към термичната му обработка трябва да му бъде направен внимателен оглед и всички негови части, предизвикващи съмнение трябва да бъдат отстранени.

Този субпродукт става много крехък, ако преди приготвянето му престои известно време в мляко. Само 2-3 минути допълнително припичане на говеждия черен дроб влошават вкуса му и го правят сух и твърд.

Преди топлинната обработка трябва да бъдат премахнати жлъчните пътища на този орган на животното и след това е необходимо обилно да се изплакне. За свинския черен дроб е характерен слабо горчив вкус.

Черен дроб – полезни свойства

В черния дроб се съдържат 70-73% вода, 2-4% мазнини, 17-18% белтъчини като в това число са всички незаменими мастни киселини. Този субпродукт е богат на витамини от група В, а също в него е установено присъствието на витамините А, D, E, K.

Черният дроб съдържа такива макро и микроелементи като желязо, фосфор, калий, натрий, калций, магнезий и мед.

Още от дълбока древност хората били запознати с целебните свойства на черния дроб – в Египет от този субпродукт приготвяли много ястия, а великият мислител и учен Авицена още през 9-ти век в своя известен медицински трактат предписвал да се дава на болните с отслабено зрение сок от кози черен дроб, въпреки че по това време витамин А не е бил още открит.

Този субпродукт съдържа много пълноценни белтъчини, в състава на които влизат такива важни елементи като желязо и мед при това в лесноусвояема форма.

Желязото е необходимо на човешкия организъм за нормалния синтез на хемоглобина, а минералът мед е отдавна известен със своите противовъзпалителни свойства.

Особено богат е черният дроб на витамин А, който е необходим за поддържането на доброто здравословно състояние на бъбреците, мозъчните функции, за доброто зрение, а също и за гладка кожа, гъста коса и здрави зъби.

Правилно приготвените ястия от пресен черен дроб осигуряват на човешкия организъм необходимата дневна доза от много витамини и минерали, поради това те /ястията/ са изключително полезни за децата, бременните жени и хората, предразположени към диабет и атеросклероза.

В черния дроб също образува специфичното вещество хепарин, което се използва в медицината за нормализиране на процесите на кръвосъсирването при пациентите. Също така този субпродукт е полезен и за профилактика на такова опасно заболяване като тромбоза.

Противопоказания

Пилешките дробчета не са препоръчителни за хора, при които са установени високи нива на холестерол, тъй като е възможно влошаване на състоянието и възникване и развитие на заболявания на сърдечно-съдови заболявания.

С маслото от черен дроб на треска не трябва да се злоупотребява от бременни жени, тъй като ретинолът, който влиза в неговия състав, може да наруши развитието на плода.

Черен дроб
4.4 (88.17%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи