Черната котка – защо суеверията са били, са и ще бъдат

Мария
Написана от Мария април 14, 2015 16:32

Черната котка – защо суеверията са били, са и ще бъдат

Акценти:

  • Закон за подобието
  • Предсказания и суеверия
  • Суеверия - отнасяне с разбиране

Свързани:

Защо дори и днес хората продължават да вярват в предсказания и суеверия?

Боят от черната котката, която им пресича пътя плюят през лявото си рамо… Ние живеем в епохата на всемогъществото на науката, рационализма, желязната логика и това мракобесие би следвало да изчезне. И то абсолютно логично.

Но всичко е доста по-сложно. Суеверията са били, са и ще ги има. И да се установи причината за това явление, е необходимо да се намери такова поверие, което съществува при всички народи на всички континенти.

Черната котка е неудачен пример – на Запад тя е предвестник на нещастия и беди, а на Изток – на щастие. И ето защо това е счупеното огледало, което предвещава болести или смърт на неговия притежател, с това поверие са наясно дори и диваците, които никога не са виждали огледала.

Учените забелязали, че племената с първобитен начин на живот с една дума обозначават своето отражение във водата, в огледалото, в образа им на снимка и дори това на своята сянка. И тази дума превеждат като „душа“ или „двойник“. Те са убедени, че „травмата“ на техния двойник, ще доведе до тяхното нещастие.

Закон за подобието

С такава логика се обяснява първият принцип на магическия начин на мислене или закон за подобието: подобното произвежда подобно. Неговата същност се състои в това, че подобните предмети и явления са по някакъв начин са свързани и могат да влияят едно на друго.

Поради това манипулациите с отражения, снимки, сянка или дори с кукла и рисунка могат да се използват за нанасяне на вреда на този, чиято личност те изобразяват.

След това се поставят игли в очите на образа и снимката бързо се разкъсва на парчето, подобни ритуали извършват и племената с примитивен начин на живот, които „улавят“ сянката или изображението във водата.

Подобен ритуал се извършва и когато на детето му падне млечен зъб. Падналият зъб се слага някъде под подовото покритие, а в България традицията е детето да си хвърля зъбчето на керемиден покрив.

Този обичай е разпространен не само в Европа, но и сред народите, които не знаят какво е цокъл, нито дори какво е под. Например, в Африка, Океания и някои региони на Индия се използват и някои словесни формули, а млечният зъб обикновено, както и у нас, се хвърля на покрива.

В тези държави повечето къщи са сламени, а в сламените бали на покрива живеят мишки.

На много место по света, зъба обикновено се хвърля в места, обикновени обитавани от гризачи. Ясно е, че този ритуал също е свързан със закона на подобието – острите и здрави зъби на гризачите могат да помогнат на детето да има също здрави и силни зъби.

Би следвало да се съгласим, че в това има смисъл и дори си има и някаква собствена логика. Особено, ако се отчете факта, че всичко това е измислено много преди възникването на стоматологията и съпротивлението на материалите.

В това има нещо и от допотопната трансплантология – да постави на детето здравият зъб на гризача, вместо млечния. Изобщо от този принцип на подобието е възникнала и съвременната медицина.

Затова към суеверията трябва да се отнасяме с разбиране. Това е детството на нашите мисли, което завинаги ще остане с нас и от което са израснали науката, културата и религията.

Черната котка – защо суеверията са били, са и ще бъдат
4.5 (89.23%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 14, 2015 16:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи