Чернобил ще сее рак в Европа поне до 2065 г, предимно на щитовидната жлеза

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 21:20

Чернобил ще сее рак в Европа поне до 2065 г, предимно на щитовидната жлеза

Акценти:

  • Радиация - рак
  • Атомни централи - щети
  • Здраве - доклад

Свързани:

От всички нови случаи на рак, които ще се регистрират в Европа до 2065-та година, поне 0.01% все още ще бъдат свързани с радиацията от аварията в Чернобил.

Силно неблагоприятното въздействие върху здравето на европейците от най-голямата ядрена авария в историята на човечеството, тази в Чернобил, ще продължи поне до 2065-та година.

За това алармира доклад на Европейския парламент в навечерието на 30-тата годишнина от катастрофата в украинската атомна електроцентрала, случил се точно на днешния ден.

В доклада експерти към ЕП анализират данните от няколко проучвания провеждани през годините, които съвсем ясно подсказват, че от всички случаи на онкологични заболявания, които ще се регистрират в Европа до 2065-та година, 0.01% ще бъдат свързани все още с радиацията, която се разпространява из почти целия европейски континент в резултат на тежката авария.

Според оценките в доклада в следващите 50 години, тоест до 2065 г включително, поне 25 хиляди потенциални случаи на рак, ще се дължат на Чернобил, като от тях 16 хиляди могат да бъдат фатални.

По-голямата част от случаите, около 70%, се очаква да бъдат в държавите, разположени в най-голяма близост до централата, тоест Украйна, Русия и Беларус. Колкото до вида на тумора, се смята, че най-засегната ще е щитовидната жлеза, около 1%.

Доста въпроси, които бяха повдигнати след аварията останаха без отговор. Всъщност се оказва, че ядрените катастрофи, които са регистрирани от 1952-ра година показват, че съществуват различни рискове при управлението на ядрената енергетика.

Чернобил ще остане една от най-трагичните аварии на нашето време. Въпросите, които тогава бяха повдигнати и след това повторени при катастрофата в АЕЦ Фукушима днес са по-актуални от всякога, но още са без отговор.

Как можем да бъдем сигурни, че нациите, които притежават реактори за производство на ядрена енергия за граждански и военни цели се придържат към необходимите мерки и стандарти, които претърпяха сериозни изменения след аварията във Фукушима?

Как да намалим риска, който застрашава бъдещите поколения?

Със сигурност няма да е като избягваме отговорите на тези въпроси, измествайки темата на дебата, позовавайки се на аргументи от рода на съществуваща заплаха за националната сигурност или пък огромните потребности от енергия.

От 1952-ра година по целия свят са регистрирани поне 99 ядрени аварии, които влизат в тази дефиниция, които са нанесли щети за поне 20.5 милиарда долара.

Ако тази сума бъде разделена на броя на годините, през които има ядрени реактори в експлоатация – това прави по 330 милиона долара годишно за покриване на щети от аварии в ядрени централи.

Всичко това показва, че има много неуправляеми рискове или такива, които трудно подлежат на контрол, което само по себе си е доста притеснително като факт. Още повече, че подобни щети може да предизвика само една единствена авария.

Следва да се отбележи, че тези щети са само непосредствените – тези, които са пряко свързани с ядрените аварии.

А вредата, които аварията в Чернобил е причинила на здравето на хората в почти целия континент, и най-вече в самата Украйна и държавите, разположени в нейна близост, прави стойността на щетите огромна, тъй като ангажират огромни разходи за лечение, отделно са и неимуществените вреди, изрязващи се в претърпени болки и страдания от всеки един разболял се в резултат на радиацията от аварията човек.

Ако пресметнем ползите и вредите – може би ще се окаже, че по-скоро атомните централи повече са ни навредили, отколкото да са помогнали за подобряване на живота ни.

Чернобил ще сее рак в Европа поне до 2065 г, предимно на щитовидната жлеза
4.5 (90%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 21:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи