Червеното цвекло е двугодишно тревисто растение с тъмно пурпурен оттенък. Листата му са малки, с продълговата форма и с червено-зелен цвят. Кореноплодът му е тъмночервен с вид на ряпа.

С лечебна цел се използват, както кореноплодът, така и върховете и листата му. А последните се използват пресни. Този обикновен и достъпен като цена зеленчук за почти всички хора е уникален.

Целебните свойства на червеното цвекло са известно още от времената на Римската империя, а в България се появил за първи път по време на управлението на цар Симеон І през 10-ти век.

Дори Хипократ е вярвал, че червеното цвекло притежава изключително силни целебни свойства.

Червено цвекло - полезни свойства

В наши дни ползите за здравето от червеното цвекло са неоспорими и неговите лечебни свойства са намерили широко приложение.

То ги запазва не само във сурово, но и когато се консумира варено. Кореноплодите на червеното цвекло съхраняват своите полезни свойства продължително време.

В народната медицина се смята, че червеното цвекло лекува над 100 болести. За ползите от този зеленчук свидетелстват и многобройните рецепти.

Хранителна стойност

1 чаша варено, нарязано на парчета с дебелина около 3 см. парчета, червено цвекло без сол съдържа:

• 39 килокалории;

• Натрий – 347 мг – 14% от дневната необходима доза;
• Въглехидрати – 8 грама;
• Растителни влакна – 4 грама;
• Захари – 1 грам;
• Белтъчини – 4 грама;

Кореноплодът на червеното цвекло е източник на органични киселини и моно и дизахариди и на широк спектър от витамини:

• Витамин РР;
• Витамин С;
• Витамин А;
• Витамини от група В /В1, В2, В5, В6 и В9/;

Освен това многобройните полезни свойства на червеното цвекло са обусловени от съдържащите се неговия кореноплод на различни макроелементи като:

• Калий;
• Калций;
• Фосфор;
• Хлор;
• Магнезий;
• Сяра;

В листата на червеното цвекло се съдържа по-голямо количество желязо то спанака и те са с по-висока хранителна стойност от кореноплода.

А съдържащият се витамин А в тях спомага за укрепване на имунната система и стимулира образуването на антитела и бели кръвни клетки.

Бета – каротинът в този витамин е с много добре проучени антиоксидантни качества, благодарение на които неутрализира действието на свободните радикали и по този начин може да предотврати или поне да намали риска от развитие на сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.

Това да се дължи до известна степен и на факта, че кореноплодът на червеното цвекло съдържа витамин В9.

Благодарение на полезните си свойства този зеленчук спомага за укрепване на кръвоносните съдове и за стабилизиране на сърдечната функция.

Лекарите препоръчват храни, богати на витамин А на хора, които са застрашени от това да развият нощна слепота.

Поради това червеното цвекло е желателно да се консумира с цел лечение и профилактика на следните заболявания:

• Атеросклероза;
• Хипертония;
• Други сърдечно-съдови патологии;

Наличието в кореноплодния зеленчук на фолиева киселина способства за образуването на нови клетки и поради и оказва подмладяващ ефект върху целия организъм.

Редовната консумация на червено цвекло позволява на човек да укрепи своите способности за запаметяване и възприемане на информация, да излекува неврози и безсъние и да поддържа отлично психическото си здраве.

Безспорна е ползата на кореноплодния зеленчук за хора, страдащи от излишно тегло и при задържане на течности в организма.

Червеното цвекло прочиства прекрасно кръвта, бъбреците, черния дроб и понижава киселинността в организма.

Високото съдържание на пектинови вещества в кореноплодния зеленчук обезпечава защитните му свойства при тежки и радиоактивни метали.