Червено вино

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:22

Червено вино

Акценти:

  • Червено вино
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Червено вино – напитка любима на много хора, които го пият с удоволствие и даже говорят за неговите полезни свойства, но невинаги могат да си представят в какво точно се състоят те.

Защо виното е с червен цвят? В кожата на плодовете на лозата – гроздето, се съдържат невероятно полезните вещества – антоцианини, които могат да предпазят човека от много опасни болести.

Днес по света се срещат много разновидности на червеното вино – над 4500, а сортовете червено и черно грозде, от които се произвежда виното също са доста на брой.

Винопроизводителите от различните държави се стремят да предложат виното от своите сортове гроздове и поради тази напитката се различава в различните региони на света – и по вкус, и по аромат и по цвят, и дори полезните ѝ свойства са различни.

Въпреки това за полезно за здравето може да се смята червеното вино като цяло, разбира се, то трябва да се консумира умерено или най-добре в малки количества.

Състав

Червеното вино, без значение от какъв сорт грозде е произведено, съдържа биоактивни вещества, витамини и микроелементи, но съставът при различните сортове се различава. За сладките червени вина е присъщо наличието на по-големи количества естествени захари – фруктоза и глюкоза, а в сухите разновидности захари почти няма.

Гроздовата напитка съдържа алкохол, мазнини и белтъчини, пектини, дъбилни вещества, полифеноли, танини, флавоноиди, но за основно се смята веществото ресвератрол – натурално фенолно съединение, притежаващо свойството да предотвратява появата на тумори и развитието на всякакви злокачествени процеси, а също така е установено, че удължава живота.

И затова в страните, където е популярно червеното вино дълголетниците винаги са повече.

Вкусът на червеното вино винаги е по-наситен от този на бялото с мек и леко тръпчив нюанс, а съдържанието на микроелементи в него зависи от това регионът, в който е отгледано гроздето, използвано за производството му /на виното/.

Повечето сортове червено и бяло грозде са богати на витамин Р, който ни е необходим за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и капилярите и позволяващ на човешките клетки да натрупват витамин С – известно е, че този витамин се разрушава изключително бързо и е много важно да се приема чрез храната всеки ден.

Червено вино – полезни свойства

Луи Пастьор нарекъл червенето вино „напитка на здравето“, но днес малко хора са запознати с неговите тонизиращи свойства, като повечето го смятат за просто вкусна и освежаваща напитка.

Доброто червено вино може да осигури на организма енергия за много време – един литър сухо червено вино се съдържат около 700 килокалории.

Здравите хора, които не страдат от хепатит, заболявания на бъбреците и от хронични нервни и психически заболявания, а също и от алергии към гроздови продукти, могат ежедневно да изпиват до 150 мл червено вино и това ще се отрази единствено благоприятно на тяхното здравословно състояние.

Настинките, грипа и заболявания на белия дроб се излекуват по-бързо, ако загрято червеното вино се използва като средство за инхалация.

Чаша топло червено вино с малко количество млян червен пипер е отличен начин за бързото преодоляване на простудните заболявания и ангини.

Червеното вино не трябва да се пие просто така с всякакви храни и ястия.

Не са подходящи за консумация едновременно с гроздовата напитка шоколадът, портокалите и други цитруси, както и консервираната и мазната риба – вкусът на виното в комбинация с тези храни неизбежно ще бъде развален.

Червено вино
4.6 (91.11%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи