Червено зеле

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:48

Червено зеле

Акценти:

  • Червено зеле
  • Състав
  • Съдържание на витамини
  • Противопоказания

Свързани:

Червеното зеле е една разновидност на бялото. То има синьо-лилави, а понякога виолетови листа, специфичен цвят, който се наблюдава и при разсада.

Наличието на този цвят е обусловено от повишеното съдържание на специфичното вещество – антоцианин.

Червеното зеле се отличава с късно узряване и липса на рано узряващи сортове. Периодът на растежа и развитието му продължава до 160 дни.

Кочаните му са плътни, предимно закръглени, а понякога овални, по-рядко конусовидни с маса 1-3.2 кг /в зависимост от сорта/. Плодът му е шушулка, достигаща 8-12 см, семената на червеното зеле са кръгли с кафеникав цвят.

Този вид зеле е студоустойчива култура. Оптималната температура за растежа и развитието ѝ е 15-17 градуса по Целзий.

Закаленият разсад издържа на краткотрайно замръзване при температура на въздуха от -5 до -8 градуса по Целзий, възрастните зелеви растения до -7, -8 градуса.

Хранителна стойност на 100 грама червено зеле

• Белтъчини – 0.8 грама;
• Мазнини – 0.2 грама;
• Въглехидрати – 5.1 грама;
• Минерални соли – 0.8 грама;
• Вода – 91 грама;
• Енергийна стойност – 26 килокалории;

Червеното зеле не предизвиква затлъстяване, тъй като калоричността му на 100 грама е само 26 килокалории.

Полезно ли е червеното зеле?

Този зеленчук съдържа белтъчини, растителни влакна, ензими, фитонциди, захари, желязо, калий, магнезий, витамини от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9, аскорбинова киселина и витамин Н, провитамин А и каротин – това вещество е 4 пъти повече в червеното зеле в сравнение с бялото.

Съдържащият се в зеленчука антоцианин положително въздейства на човешкия организъм, подобрява елестичността и нормализира пропускливостта на капилярите.

Освен това червеното зеле препятства въздействието на радиацията върху човешките тъкани и предотвратява възникване и развитие на левкемия.

Лечебните свойства на този вид зеле са обусловени също от съдържащите се в него големи количества соли на калия, магнезия, желязото и от наличието на ензимите и фитонциди.

В сравнение с бялото зеле червеното е по-сухо, но за сметка на това е по-богато на хранителни вещества и витамини.

Съдържащите се в този вид зеле фитонциди препястват развитието на туберколозната бактерия. Още в Древния Рим със сок от червено зеле лекували заболявания на белите дробове, а за лечение на остри и хронични бронхити, тази напитка се прилага и до днес.

Този вид зеле е препоръчително да бъде включено в хранителния режим на хората, страдащи от хипертония, тъй като спомага за понижаване на кръвното налягане.

Лечебното му свойства се използват и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Полезно е червено зеле да се консумира и преди хранене, за да се забави усвояване на прекомерно изпито количество вино.

Лечебните свойства на този зеленчук се използват за заздравяването на рани и при жълтеница. Есенцията от него е универсално лекарствено средство.

Червеното зеле не е разпространено, колкото бялото, поради особеностите на биохимичния му състав, тъй като в него се съдържат антоцианини, които придават по-особения му пикантен вкус.

Сокът от червеното зеле се прилага, както и този от бялото, но сокът на червеното поради голямото количество биофлавоноиди, има по-силно изразени свойства по отношение на увеличаване на съдовата пропускливост. Затова е показен при повишен риск от кръвотечения и спукване на капиляри.

Противопоказания

Не е желателна употребата на червено зеле при индивидуална непоносимост, а също и външните листа на зелевия кочан поради натрупването на нитрати в тях.

Червено зеле
4.5 (90.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи