Често оригване – норма или заболяване

Мария
Написана от Мария април 21, 2016 23:39

Често оригване – норма или заболяване

Акценти:

  • Оригване - газове
  • Продължителност - народно средство
  • Фецес - консистенция

Свързани:

Честото оригване обикновено е признак за неправилно хранене. Ако то се съпровожда с болка в корема, киселини, гадене и промени в консистенцията на фецеса, то задължително потърсете лекарска помощ. Много е вероятно това да е симптом на заболяване.

Кога честото оригване е нормално?

Честото оригване след хранене е неприятно явление, което е възможно да възникне по най-различни причини. Следва да се отбележи, че този неприятен проблем далеч невинаги е признак на някакви заболявания.

Така например оригване може да се появи след употребата на газирани напитки или дъвчене на дъвка.

Отделянето на газове през устата може да бъде и вследствие на хранене, като не е задължително то да бъде нездравословно. Някои плодове и зеленчуци способстват за повишеното образуване на газове в стомаха.

Често причина за честото оригване е и аерофагия – поглъщане на въздух по време на хранене.

Ако често усещате подуване в корема, то следва да избягвате храни и съчетанията от такива, предизвикващи повишено образуване на газове в стомашно-чревния тракт.

Такива храни са бялото зеле, репичките, гроздето, захарните изделия, млякото в съчетание с храни, произведени брашно, като на първо място следва да избягвате хляба и то най-вече пълнозърнестия.

Оригване при бременност

Често с неприятния проблем се сблъскват жените в началото на бременността.

Това се дължи на факта, че хормоналните изменения в женския организъм в този период на бременността оказва въздействие върху тонуса на мускулите на стомашно-чревния тракт.

 

Освен това, увеличаващата размерите си матка започва да притиска съседните органи, изтласквайки по този начин газовете през хранопровода.

Кога оригването е признак на заболяване?

Понякога постоянно отделяне на газове през устата е сигнал за нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Особено ако оригването се съпровожда с такива симптоми като подуване, метеоризъм, гадене и болки в корема.

Често постоянното отделяне на газове през устата е признак на следните заболявания:

• Гастрит;
• Стомашна дислепсия;
• Херния на диафрагмата;
• Рефлуксен езофагит – възпаление на хранопровода;
• Заболявания на жлъчния мехур;
• Сърдечно-съдови заболявания;

Силното оригване обикновено е признак за наличие на проблем с функцията на стомаха. Ако такова отделяне на газове през устата се съпровожда с гнилостна миризма, то е необходимо възможно в най-кратък срок.

Неприятната миризма от устата и дискомфортът в областта на стомаха – това вече са косвени признаци за наличие на нарушения в стомаха или в дванадесетопръстника. Това могат да бъдат банални, например гастрит или дуоденит, а също и язвена болест.

Лечение на постоянно оригване

Отделянето на газове през устата не е заболяване, поради това не се налага специфично лечение. При честа поява на оригвания на първо място следва да се замислите за своето хранене.

Възможно е да ядете твърде много, тоест да преяждате или да употребявате образуващи газове храни – бобови, газирани напитки, черен хляб, зеле.

И следва отново да се припомни, че ако оригването се съпровожда, промяна в консистенцията на фецеса, гадене и болки в корема, то задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Отстраняването на първопричината за симптома, който ви безпокои, ще ви позволи и да се избавите и от честото оригване.

Най-доброто народно средство за лечение на ябълков оцет. Лекарството се състои в следната пропорция – 2 чаени лъжички оцет на литър вода. Употребата на това средство се препоръчва да бъде с продължителност минимум 1 седмица.

Често оригване – норма или заболяване
4.5 (90%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 21, 2016 23:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи