Четенето на книги може да увеличи продължителността на живота с поне 2 години

Мария
Написана от Мария август 8, 2016 17:23

Четенето на книги може да увеличи продължителността на живота с поне 2 години

Акценти:

  • Четене - книги
  • Навик - полезен
  • Жени - образовани

Свързани:

Изглежда американският музикант Франк Запа е грешал, когато е казвал, че има толкова много книги, а времето е толкова малко. Според ново проучване четенето на книги може да удължи живота с до 2 години, и колкото по-често човек чете, толкова по-добре.

Хората в зряла възраст, които четат книги най-малко по 30 минути дневно може да живеят с поне 2 години повече.
Съавторът на проучването Бека Р. Леви, професор по епидемиология в Йелския университет и нейните колеги посочват, че въпреки нарастващата популярност на различните електронни четци продажбите на печатни книги са във възход.

Миналата година е имало 571 милиона продадени копия в САЩ, в сравнение с 559 милиона през 2014-та, като у нас също се наблюдава увеличение.

Но четенето на книги не е само популярен начин за прекарване на времето, многобройни проучвания показват какви са ползите за здравето, които предлага то.

Едно наскоро публикувано проучване, например, разкрива, че четенето на научно-фантастични книги прави хората по-съпричастни.

Сега, Леви и нейните колеги твърдят, че ползи за здравето от четенето на книги може да достигне, дори и по-далеч, след като достигат до заключението, че с четене човек може да увеличи продължителността на живота си.

Четенето на книги увеличава преживяемостта с 23%

За да достигне до тези констатации екипът от учени анализира данните от 3635 мъже и жени, които били участници в американско представително проучване на хора на 50 и повече години.

В началния етап на проучването всички участници самостоятелно декларирали колко четат. И били проследявани средно по 12 години, като се обхващала и продължителността на живота.

В сравнение с хората в зряла възраст, които не четат книги, тези, които обичат да го правят до 3.5 часа седмично, били с 17% по-малки шансове да умрат в рамките на 12-годишния период на проследяване. А за тези, които четели повече от 3.5 часа седмично, били с 23% по-малка вероятност за настъпване на фатален край.

Като цяло, участниците, които четели книги, живеели средно по 2 години повече в рамките на 12-годишното проследяване, в сравнение с нечетящите.

Установено било, че четенето се е превърнало в навик най-вече за жените, и хората, които били завършили колеж, както и при тези с по-високи доходи, посочват още авторите.

Участниците, които съобщават, че четат вестници и списания също показали повишена преживяемост в сравнение с нечетящите нищо, но пък ефектът бил много по-малък, отколкото от четенето на книги.

Резултатите от изследването се потвърдили и след като били отчетени фактори като пол, възраст, ниво на доходите, образование, здравословно състояние, съпътстващи заболявания – наличието на едно или повече медицински състояния, развиващи се по едно и също време, и семейното положение.

В рамките на изследването не се установяват механизмите, по които четенето на книги може да увеличи продължителността на живота, но Леви и нейните колеги предполагат, че това може да е свързано в положителния ефект върху менталната кондиция. Едно проучване от 2013-та показва, че с четене на книги връзките между отделните неврони в мозъка се увеличават.

Изследователите също така отбелязват, че ползите от четенето на книги се състоят най-вече в това, че се предоставя на човек възможност повече време, за да упражнява това невероятно полезно хоби.

И същевременно не се изисква толкова много време – достатъчни са и 30 минути.

Четенето на книги може да увеличи продължителността на живота с поне 2 години
4.6 (91.35%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 8, 2016 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи