ЧХГ-диета: инжекции с хормон на бременността за отслабване

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2018 18:27

ЧХГ-диета: инжекции с хормон на бременността за отслабване

Акценти:

  • Инжекции - хормон
  • Мазнини - отслабване
  • Бременност - отхвърляне

Свързани:

В историята на диетологията неведнъж са се появявали хора, които са твърдели, че са изобретили потресаваща, чудодейна и много ефективна диета.

Впрочем, всички са най-ефективни, на пръв поглед, диети са се оказали твърде екстремни за човека, или опасни по друга причина, тъй като заедно с килограмите отслабващите обикновено погубвали здравето си.

Един от тези хранителни режими е ЧХГ-диета на доктор Албер Симеонс. Що за режим на хранене е това и какво може да се очаква от него?

Хорионен гонадотропин – хормон на бременността

6-8 седмици след оплождане на яйцеклетката и ембрионът се е внедрил в лигавицата на матката.

Неговата външна зародишна обвивка – хорион, започва да образува човешки хорион гонадотропин /ЧХГ/ – хормонът, по който лекарите определят бременност и проследяват нейното развитие.

Към 7-11 седмица неговата концентрация в женския организъм нараства с няколко хиляди пъти, след което започва да се понижава. От 25-155 мЕд/мл в 1-2 седмица до 290000 мЕд/мл и обратно до 2700 мЕд/л в 39 седмица.

ЧХГ отговаря за това, че жълтото тяло да не се разпадне, а да синтезира хормоните прогестерон и естроген, докато не се формира плацента и поеме тази функция. ЧХГ многократно стимулира синтеза от жълтото тяло на прогестерон.

Самият хормон се състои от 2 субединици, единият от които е същият както и при 3 други хормона – фоликулостимулиращ, лутеинизиращ и тиреотропен. ЧХГ се отличава от тях единствено по втората субединица. Това сходство води до това, че притежава част от свойствата на ЧХГ и ЛХ.

ЧХГ влияе на синтеза на кортикостероидни хормони на кората на надбъбречните жлези. Те помагат за справяне с този силен стрес за организма като бременност, а също потискат имунната система, като не позволява отхвърляне на плода като чужд организъм.

При здрави, но небременни хора ЧХГ в кръвта се открива само при наличие на злокачествен тумор, който синтезира този хормон. Тоест при норма не трябва да го има.Но ЧХГ-диетата предполага инжектиране.

Алберт Симеонс и жените на Индия

Англичанинът Алберт Симеонс е ендокринолог, който прекарва много години в Индия, където самоотвержено се бори с масовите епидемии на различни заболявания – холера, проказа, бубонна чума до разнообразни заболявания.

Неговите основни пациенти били хора от нисшите слоеве на обществото, от лагери за имигранти, бедни селяни и др.

Симеонс забелязва, че хроничните недохранващи жени не успяват да родят здрави деца.

Интересувайки се от този факт, стига до извода, че причината е в ЧХГ. Именно този хормон кара организма да разходва внимателно пазените запаси от мазнини на фона на недохранване.

По-късно тази идея заляга и в основата на диетата ЧХГ. През 1954 г. Симеонс публикува трудът на живота си.

В него излага принципите на новия метод на отслабване, съчетаващ ограничаването на калориите и инжекции с хормона.

Споровете за тази диета се водят и до днес. Първо, все още не може да се обясни как хормонът на бременността осигурява свалянето на килограми. Второ, в самата диета има много опасни елементи, на които следва да се обърне внимание.

Принципи на ЧХГ-диета

Известно е, че средностатистическият човек трябва да приема по 2000 килокалории, за сравнение – на концлагеристите в Освиенцим се полагат по 1300-1700 килокалории дневно. Според принципите на диетата на Симеонс, отслабващият трябва да приема по 500 калории 26 дни и да си бие хормон на бременността, за да не губи мускулна маса, а само мазнини.

ЧХГ-диета: инжекции с хормон на бременността за отслабване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2018 18:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи