Чикунгуня

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 08:45

Чикунгуня

Акценти:

  • Какъв е инкубационният период на чикунгуня?
  • Какви са характерните симптоми на вирусната инфекция?
  • Какви са прогнозите за разболелите се?

Свързани:

Описание

Чикунгуня представлява вирусно заболяване, които се предава на хората от заразени тигрови комари Aedes (Stegomуa) albopictus.

Заболяването споделя някои общи клинични признаци с денга и може да се диагностицира в областите, където съществуват природни-огнищни зони на денга. За заболяването няма лек, лечението е поддържащо и се фокусира върху облекчаването на симптомите.

Близостта до зони, които са подходящи за размножаване на комари, представлява рисков фактор за развитие на вирусната инфекция.

Заболяването се среща най-често в Африка, Азия и на Индийския полуостров. През последните десетилетия комари вектори на вирусната инфекция са се разпространили в Европа, Северна и Южна Америка.

През 2007 година за първи път беше съобщено за предаване на болестта в локализирано огнище в североизточната част на Италия.

Преди няколко дни в Бургас, а след това в Шумен и Пловдив беше съобщено от Регионалните здравни инспекции за идентифицирането на тигров комар, който е вектор на заболяването.

Чикунгуня като вирусно заболяване, пренасяно от комари, е било описано за първи път по време на епидемия в южната част на Танзания през 1952 година. Заболяването се причинява от РНК вирус, принадлежащ към род от семейство Togaviridaе.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването обикновено започват 3-7 дни след ухапването от заразен с вируса комар. Вирусната инфекция се характеризира с рязко повишаване на телесната температура, често придружено с болки в ставите.

Други генерализирани признаци и симптоми са мускулни болки, главоболие, гадене, отпадналост и обрив.

Ставните болки често са много изтощителни, но обикновено продължават по няколко дни, но понякога е възможно да продължат да се усещат и няколко седмици.

Повечето от болните се възстановяват напълно, но в някои случаи, болките в ставите могат да продължат да създават дискомфорт няколко месеца, а в редки случаи дори и години.

Също така в редки случаи се наблюдава развитие на очни, неврологични и сърдечно-съдови усложнения, както и на стомашно-чревно неразположение.

Вирусната инфекция в повечето случаи не е причина за смърт, но понякога симптомите могат да бъдат тежки и инвадилизиращи. Сериозните усложнения не са чести, но при хора в по-напреднала възраст да допринесат за настъпването на смърт.

Хората изложени на риск от по-тежко протичане на болестта са новородени, които са заразени около момента на раждането, хората в напреднала възраст над 65 години и хора със заболявания като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Често симптомите на заразените са леки и и инфекциите могат да останат незабелязани или заболяването да бъде открито в области, където ендемична е денгата.

След като човек веднъж е бил заразен, се смята, че дългосрочен имунитет срещу вируса причинител.

Лечение на чикунгуня

Не съществува специфично лекарство за лечение на вирусната инфекция.

За облекчаване на състоянието си болните трябва да:

• Вземат почивка;
• Пият течности, за да предотвратят обезводняване;
• Приемат лекарства като ибупрофен, напроксен, ацетаминофен или парацетамол за облекчаване на треската и болката;

Превенция

• Вирусната инфекция може да бъде предотвратена като се избягват ухапвания от комари.
• Тигровите комари – векторите на вирусната инфекция са най-активни през деня.
• Използвайте мрежи против насекоми, за да не допуснете проникването на комарите в жилището ви. Ако все пак не сте в състояние да предотвратите навлизането на комарите в жилището ви, можете да използвате мрежи против комари за легло.
• Ще спомогнете за намаляване на популацията на комари около дома ви, като изпразните застоялата вода от съдове като саксии или кофи.

Чикунгуня
4.4 (88.75%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи