Човек и котката – какви болести лекуват „мустакатите“ доктори

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2016 07:42

Човек и котката – какви болести лекуват „мустакатите“ доктори

Ако вярваме на легендите, човекът е успял да опитоми котката последно, след като вече предците ни са намерили общ език с другите домашни животни. Но заради това обичаме мустакатите животни не по-малко.

А котките не само ни отговорят с взаимност, но и носят немалка полза на здравето. Например…

  1. Сгряват ни в студа

Не можете да търпите студ? Вземете си котка от породата сфинкс. Тази безкосместа котка сгрява тялото на своя стопанин при всяко време, тъй като тази мустаката грейка е с изключително висока телесна температура – 42 градуса.

А доколкото сфинксовете са напълно без косми, можем да ги определим като идеални домашни любимци за алергичните.

  1. Спасяват от инфаркт

Особено полезни са котките за мъжете, страдащи от сърце. Учени от САЩ твърдят, че котката у дома може да понижи риска от възникване на инсулти и инфаркти сред представителите на силния пол с 20%. Изследването обхваща 10000 души на възраст от 40 до 80 години. 70% от мъжете, доживели до 85-годишна възраст имали котки. Според биолозите това е обусловено от положителните емоции, възникващи при продължително общуване с пухестите приятели. Но пък на жените котките не им влияят толкова силно. Специалистите предполагат, че проблемът е в това, че дамите често изливат негативните си емоции и затова по-малко се нуждаят от косматите терапевти. Но самите жени не са съгласни с това твърдение. Според статистиката, 53% от жените предпочитат котка за домашен любимец. Сред мъжете почитателите на котки са по-малко – само 40%.

  1. Предпазват от алергии

Наличието на котка у дома предпазва от алергии котките в бъдеще.

Всичко идва от навика. Когато детето расте в близки до болничните условия, то не се среща с алергени и неговият имунитет не преминава през своеобразна тренировка. Но става дума за тези случаи, когато домашният любимец се намира у дома от първите дни на живота на детето. Ако котката се появи по-късно, тогава алергия може да възникне.

  1. Удължават живота

Учени от Германия изследвали повече от 3000 души в напреднала възраст. Сред доброволците били и такива, които имали котки, и такива без домашни любимци. Оказало се, че тези с котките живеят средно с 10.3 години повече, отколкото тези, които нямали.

  1. Лекуват възпаления

Навярно, неведнъж сте виждали, че котката си ляга на болното място. И действа не само като жива грейка, но и като малък електромагнитен излъчвател. Всичко се дължи на котешките косми, които носят в себе си заряд на ток с ниска честота. А именно ток се използва в кабинетите по физиотерапия при лечение на различни възпалителни процеси.

  1. Укрепват космите

Възможно е котешкото мъркане да способства за профилактика на остеопороза. Според специалистите, честотата и вибрациите на котешкото мъркане благоприятно се отразява на състоянието на костите. Учени от САЩ провели експеримент с пилета, които били поставени

Човек и котката – какви болести лекуват „мустакатите“ доктори
4.5 (90.68%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2016 07:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи