Чревните бунтове „се завръщат“ – какво представлява диарията на нервна почва

Мария
Написана от Мария юни 8, 2015 20:47

Чревните бунтове „се завръщат“ – какво представлява диарията на нервна почва

„Всички болести са от нерви… и дори диарията“ – неизвестен автор

Ако страдате от стомашно-чревно разстройство без някаква очевидна причина, то този симптом е възможно да се развива и на фона на психически нарушения.
Диарията е проблем, с който се сблъсквал на практика всеки.

Достатъчно е да се изяде нещо и само след няколко часа в стомаха се надига истински бунт. Най-често диарията възниква вследствие на вирусна или бактериална инфекция, преяждания, отравяния и други причини.

Но диарията е възможно да възникне и без горепосочените причини. Помните ли старата народна поговорка, която посочихме по-горе, че всички болести са от нерви? И диарията не е изключение.

Според различни оценки от 14 до 30% от хората по целия свят страдат от т.нар. „синдром на раздразненото черво“ – полиетилогическо заболяване, което се дължи на най-различни форми на нарушения на моториката на червата.

В някои медицински източници се твърди, че най-често от този синдром страдат жени, но други автори са на мнение, че броят на засегнатите мъже и приблизително еднакъв. Обикновено от това заболяване страдат хора на възраст 30-40 години.

Причини

Ако по-рано за основна причина за синдрома се смяташе нарушението на чревната микрофлора, неправилното хранене и генетично определени особености, то от 2001 години лекарите все по-често говорят за психични нарушения като за възможен отключващ механизъм при нарушения в стомашно-чревния тракт.

Стресът като един от най-мощните външни дразнители е възможно да предизвиква не само нарушения в моториката на червата, но и да стане причина за редица патологии в цялата храносмилателна система.

Нарушенията в централната и вегетативната нервна система оказват силно въздействие върху стените на органите на стомашния-чревния тракт и при вълнения, преживявания, нервни сривове и други форми на емоционални аномалии при много хора се появява диария.

Как се случва това?

Психоемоционалните фактори оказват въздействие върху образуването на специфични подобни на морфин вещества в клетките на храносмилателната система, което неминуемо води до изменения в чревната перисталтика.

Многобройни изследвания са показали, че при синдрома на раздразненото дебело черво транзитът на чревното съдържимо значително се ускорява, следователно при човек възниква диария.

Защо диарията е вредна?

Независимо от това каква е била причината за чревното разстройство, следва да се има предвид, че честите дефекации – повече от 3 в денонощие, с течен фецес могат да доведат до обезводняване. Организмът загубва много вода и жизненоважни електролити – калий, натрий, магнезий, хлориди и фосфати.

Значителна загуба на течности се отразява изключително неблагоприятно на организма. А при хората в напреднала възраст и децата обезводняването може да завърши дори летално.

И ако инфекции и хранителните отравяния възникват относително рядко, то диарията на нервна почва е възможно да бъде сравнително често явление в живота на човека.

Лечение

Вече стана ясно, че с диарията е необходимо да се борим. В случаите, когато основната причина за заболяването е психоемоционалния аспект, докато не се отстрани първоизточникът на патологията, диарията ще се „завръща“ всеки път, когато се изнервите или развълнувате.

Затова лечението в този случай следва да бъде комплексно. От една страна е необходима помощ за решение на проблемите в психоемоционалната сфера на човека. От друга е задължително спазването на балансиран хранителен режим, в който влизат достатъчно хранителни продукти, богати на растителни влакна.

Чревните бунтове „се завръщат“ – какво представлява диарията на нервна почва
4.6 (91.64%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 8, 2015 20:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи