Чума

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 02:13

Чума

Акценти:

  • Кой учен за пръв път изолира чумния бацил, причиняващ смъртоносно заболяване при хората и създава лекарство за него?
  • Кои са предполагаемите вектори на разпространение на чумния бацил?
  • Съобщава ли СЗО за нови случаи на чума по света и води ли се в България официална статика на заболелите от коварното заболяване?

Свързани:

Описание

Чума представлява инфекциозно заболяване, причинено от чумния бацил /бактерия/ Yersinia Pestis. Инфекциозният причинител се разпространява лесно и заболяването, което предизвиква може да се окаже фатално, ако не се лекува.

Чумата, по-известна като „Черната смърт“ предизвиква повече страх и ужас, отколкото всяка друга болест позната на човечеството. Причинява смъртта на повечето от 200 милиона души през Средновековието, като само в периода между 1347-51 година в Европа по данни на католическата църква от инфекциозната болест умират около 23,850 милиона души, което представлява почти 1/3 от 75 милионното население на Европейския континент тогава.

Въпреки, че все още историците не са убедени, чумната бактерия е причина за множество епидемии и най-малко големи пандемии – епидемии, които разпространяват в големи области или на няколко континента.

Първата чумна пандемия се разпространява от Близкия Изток до Средиземноморския басейн в периода между 5-ти и 6-ти век, ставайки причина за смъртта на около половината от населението в тези райони.

Александър Йерсин изолира бактерията, която предизвиква смъртоносната болест и разработва лекарствено средство /антисерум/ и е първият, който предполага, че бълхите и плъховете, е възможно да са разпространявали бактерията по време на епидемията през 1894 година.

Пандемията са успели да разпространят до всички по-големи континенти, може би с изключение на Австралия. За разликата от вариолата, чумата не може да бъде унищожена. Това е заболяване на пустинята, степите, планините и гората.

За България не се води статистика за заболяването. А в САЩ през последните десетилетия се докладват по 7 случая годишно. И се отнася за най-леката форма на болестта и се среща най-вече в югозападните щати. Дори съвсем скоро, преди около 3 месеца бяха докладвани 3 нови случаи в щата Колорадо.

Извън САЩ, около 1000 2000 случая всяка година се докладват на Световната здравна организация. Броят на действителните случаи вероятно е много по-голям, тъй като в много от по-бедните държави не успяват да открият и да докладват чумата.

Следните държави са докладвали най-много случаи на заразата от 1979 година насам: Танзания, Виетнам, Демократична Република Конго, Перу, Мадагаскар, Бирма, Бразилия, Уганда, Китай и САЩ.

Също преди 3 месеца няколко квартала от град в Китай с население от около 100 000 души бяха поставен под карантина, поради смъртта на човек, причинена от бубонната форма на заболяването. Починалият е влязъл в контакт със заразен с чумната бактерия гризач.

Темата за чумата продължава да бъде крещящо актуално, тъй като има подозрения, че инфекциозният бацил, причиняващ болестта, е използван за създаването на биологично оръжие.

Какви са симптомите?

• Фебрилитет;
• Втрисане;
• Болки в тялото;
Възпалено гърло;
• Главоболие;
• Отпадналост;
• Мускулна слабост;
Коремна болка /възможно е да бъде единствения симптом за септицемичната форма на заболяването/
Гадене, повръщане – като понякога повърнатата маса съдържа кръв;
• Запек, диария и черен или катранен фецес;
• Кашлица, може да е придружена с отделянето на кървави храчки;
• Недостиг на въздух;
• Схващане на врата;
• Нарушения в сърдечния ритъм, понижено кръвно налягане;
• С прогресирането на заболяването, е възможно да започнат припадъци и болният да се почувства объркан.

Лечение на чума

Ако се подозира инфекция с чумния бацил, здравните власти вземат предпазни мерки като всички, които обгрижват пациента трябва да са с предпазни, очила, ръкавици и маски.

Незабавно се назначава антибиотична терапия като най-често се прилагат стрептомицин сулфат в комбинация с тетрациклин и други антибиотици. Пациентите се изолират и се вземат предпазни мерки, за да не заразят други хора.

Някои болни се нуждаят и от подпомагане на дишането, като им се поставя кислородна маска. Болните се държат изолирани до 2-3 дни след започването на терапията с антибиотици?

Чума
4.6 (91.94%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 02:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи