Чужд живот – какво ни кара живо да се интересуваме от живота на другите

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 12:34

Чужд живот – какво ни кара живо да се интересуваме от живота на другите

Акценти:

  • Интерес - подробности
  • Енергия - насочване
  • Вдъхновение - източник

Свързани:

Какво ни кара толкова живо да се интересуваме от живота на другите и да се радваме на подробностите, както при гледане на сериал?

Пепеляшка и принцесата

Ситуация. Две приятелки – едната ярка, активна, втората – невзрачна, мрачна, с възторг наблюдава живота на първата.

Защо се случва така?

При общуване с красива приятелка на свенливото и мрачно момиче му се струва, че става по-добра. В такова приятелство играе ролята на Пепеляшка, на която са ѝ разрешили да отиде на бал.

Обикновено некрасивата приятелка е готова да направи всичко за тази, с която се сравнява. И красавицата се възползва от това.

Ако пък приятелката – Пепеляшка поне веднъж се опита да откаже за нещо на принцесата, приятелството за втората става неизгодно, и тя най-вероятно ще си намери повод за скарване.

Съвет

Рано или късно ще се наложи да излезете от сянката на приятелката си. За да не бъде този процес толкова болезнен, е необходимо да разширите своя кръг на общуване.

Новите приятели ще направят ярък вашия собствен живот.

Майка с дъщеря

Ситуация – майката е млада пенсионерка, която не се интересува от нищо, освен от живота на дъщеря си, контролира абсолютно всичко.

Защо се случва така?

Така майката запълва празнотата, която се е образувала в живота ѝ след излизането в пенсия. Майката се опитва да предпази дъщеря си от грешки, като така ѝ отнема правото на собствен житейски път.

Основната цел на майката е да направи щастлива дъщеря си. Но в резултат дъщерята се превръща в заложница и не може да вземе решение без одобрението на майка си.

Съвет

Излишната опека не прави децата щастливи. Идеалните отношения между майка и пораснала дъщеря – това е равноправието. Майката трябва да запълни празнината с нови увлечения, а не да живее живота на дъщеря си.

Конкурентки

Ситуация. Жени-колежки. Едната активно работи, прави кариера. Втората е нейна сянка, но жадно следи за всичко и завижда, че така не може сама.

Защо така се случва?

Колегите винаги са конкуренти. Едната успешно реализира големите си проекти. Втората решава само прости задачи и извършва монотонна работа, но подсъзнателно иска да стане същата като своята колежка.

Завистливите хора често използват сплетните, интригите и насочват енергията си не към постигане на личен успех, а към подценяване на успеха на другите.

Съвет

Жената, която не е съумяла да се реализира, трябва да си смени работата. Възможно е в друга компания да постигне успех.
Живеенето на чужд живот, прави неуспешен собствения.

Завистта разяжда човека, и се чувства дълбоко нещастен. Такива хора е добре да се научат да контролират своите мисли, като се захванат за работа и се сдобият с източник на вдъхновение, който да ги стимулира за подвиг.

Ключовият момент тук е неправилно насочване на енергия, защото завистта не само разяжда човек, но може и да се окаже полезна за него, като го стимулира, да постигне това, за което завижда на своя близък.

И най-интересното е, че хората не изпитват завист към звездите, които не познават, и за които пишат по вестниците, а на тези, с които по един или друг начин са имали общо битие.

Например младата жена завижда на своята приятелка от детството, защото е последната е съумяла да създаде семейство, а пък тя не.

Чужд живот – какво ни кара живо да се интересуваме от живота на другите
4.6 (92.27%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 12:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи