Чуждите търговски вериги ни пробутват радиоактивна риба от Фукушима

Мария
Написана от Мария април 12, 2016 11:10

Чуждите търговски вериги ни пробутват радиоактивна риба от Фукушима

В столичен ежедневник днес се появи информация, че магазините у нас продават риба – в замразен или маринован вид, която е уловена в зоната около авариралата японска атомна електроцентрала след силното земетресение през 2011-та година.

Още преди няколко години учени, измериха с роботи нивото на радиоактивност на водата в акваторията около централата и съответно беше установена зона, в която е повишена в дългосрочен план.

В резултат японските власти въведоха пълна забрана за риболова в тази зона, тъй като представлява заплаха за човешкото здраве.

Но се оказва, че отговорните японски институции не следят достатъчно ефективно за спазване на тази забрана, тъй като в родните търговски вериги се появи риба, която е уловена именно в зона FAO61, и по-точно става въпрос за шпроти консерва, на чиито етикет е записано, че са произведени от фирма в столицата на Латвия, Рига.

Според данните от проверката на столичния ежедневник, която е осъществена в магазини на големи търговски вериги, се намира и замразена сьомга, уловена в същата зона с опасни нива на радиоактивност на морската вода, а също така и рибни пръчици.

Към момента на написването на статията все още няма изявление от страна на Българската агенция по безопасност на храните, които в така ситуация съгласно разпоредбите на закона за храната са задължени незабавно да реагират, тъй като наличието в магазинната мрежа на риба със съмнение за повишени нива на радиоактивност, представлява реална опасност за общественото здраве.

Ако се забавят с реакцията, подозрителната риба ще бъде изтеглена от магазините, и евентуална проверка и налагането на санкции, ще се окажат неефективни, тъй като няма да имат основание.

А у българските граждани ще остане съмнение, че държавните институции не си вършат работата, и само разходват обществени средства, без да има реална полза от тяхното функциониране.

Именно забавената и понякога неадекватна реакция на отговорните институции, в случая Българската агенция по безопасност на храните, която е компетентна, е причина българите да вярват на всякакви подозрителни публикации в медиите.

В случая става дума за класическа такава – столичен ежедневник, по-скоро известен като жълт направил собствена проверка по търговските вериги и установил, че се продава риба, уловена в района на Фукушима, но по реакциите в социалните мрежи ясно се вижда, че хората се възмущават и съответно вярват на това, което е спуснато като информация.

Причините за това са няколко – в миналото, когато се случи аварията в АЕЦ „Чернобил“ на българските граждани не беше съобщено, а това се случи едва 2 седмици по-късно, обществото беше държано умишлено в неведение, макар и радиоактивните изотопи да представляват реална заплаха за здравето и мерки трябваше да се вземат незабавно с цел ограничаване на излагането.

От друга страна през последните години БАБХ постоянно бива разтърсвана от скандали и то корупционни, като при последния беше поискана оставката на изпълнителния директор, и в резултат фирмата-нарушител остана ненаказана, затова че е предлагала негодни за употреба продукти на хората.

Всичко това подрива общественото доверие в агенцията, и масово българите смятат, че проверките, които се извършват, особено по големите търговски вериги, са чисто формални, и стоки, за които има подозрения, че могат да са опасни за здравето, биват изтегляни прекалено късно от пазара.

Чуждите търговски вериги ни пробутват радиоактивна риба от Фукушима
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 12, 2016 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи