Да лекуваме ли артериална хипертония 1-ва степен

Мария
Написана от Мария януари 28, 2015 05:36

Да лекуваме ли артериална хипертония 1-ва степен

Акценти:

  • Артериална хипертония 1-ва степен
  • Антихипертензивна терапия
  • Увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания

Свързани:

По света около 1 милиард души имат 1 повишено артериално налягане, което се отнася към основните рискови фактори за преждевременна смърт и за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В същото време, повечето от тези хора имат лека степен артериална хипертония и без видими признаци на сърдечно-съдови заболявания, а оптималния начин на третиране на тази огромна група към днешния момент е предмет на дебат, тъй като в голямата част от клиничните изследвания с лекарствени препарати обикновено включват пациенти с по-високи нива на артериално налягане.

По-рано, през 2012 година беше публикуван Кокрановския преглед, който не показа ползата от фармакотерапията за пациентите с 1-ва степен на артериална хипертония /с артериално налягане 140-159 мм живачен стълб/90-99 мм живачен стълб/.

В този преглед били включени следните изследвания:

• „Изследване на Медицинския изследователски съвет по лечение на лека хипертония“ /Medical Research Council Trial of Treatment of Mild Hypertension, MRC/;

• „Австралийското национално изследване за артериалното налягане“/ Australian National Blood Pressure Study, ANBP/;

• Предпроектно проучване на Катедрата по въпросите на ветераните и Националния институт на сърцето, белите дробове и кръвта “ /Veterans Administration-National Heart, Lung, and Blood Institute Feasibility Trial, VA-NHLBI/;

Тези изследвания били публикувани в периода от 1978 до 1985 г. В тях били включени 8905 пациенти с лека артериална хипертония без захарен диабет и предшестващ прием на лекарствени препарати понижаващи кръвното налягане, в които се сравнявало плацебото с действието на бендрофлуметиазид, пропранопол, хлоротиазид, хлорталидон, резерпин. Недостатъците на този мета-анализ се състоят в това, че той не обхваща многобройните съвременни изследвания, използвани са медикаменти, които вече не са ефективни и е с недостатъчна статистическа сила.

С цел получаване на по-съвременна информация шведска група учени направи нов по-голям мета-анализ, резултатите, от който бяха публикувани на 22 декември 2014 списание „Annals of Internal Medicine“.

Той показа, че чрез прилагането на антихипертензивна терапия се постига понижаване на артериалното налягане от около 3.6/2.4 мм живачен стълб и при тези хора се понижава краткосрочният риск от инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Мета-анализът на шведските учени обхванал повече от 15 000 души с лека хипертония и без диагностицирани сърдечно-съдови заболявания, които били наблюдавани 5 години спрямо тях в продължение на същия период била прилагана антихипертензивна терапия и при тях се установил по-нисък риск от инсулт – 28%, смърт от сърдечно-съдови заболявания – с 25% и смърт от други заболявания с 22% в сравнение с контролната група.

В мета-анализът на шведските учени влезли 3 от горепосочените изследвания, с изключение на едно, което било с 7 участници и без клинично значение, и 10 проучвания, което обхванало Сътрудничеството на учените в областта на антихипертензивните терапии /Blood Pressure Lowering Treatment Trialists’ Collaboration, BPLTTC/.

В изследването BPLTTC били включени следните:

• „Адекватен контрол на артериалното налягане при диабет“ / Appropriate Blood Pressure Control in Diabetes, ABCD/;

• „Действие при диабет и сърдечни заболявания: контролирано изследване на Претеракс и Диамикрон“ /Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron MR Controlled Evaluation, ADVANCE/;

• „Бергамско изследване на нефрологичните усложнения в резултат на диабет“ /Bergamo Nephrologic Diabetes Complications Trial, BENEDICT/;

Тези изследвания са публикувани в периода от 1998 до 2007 година и обхващали 6361 души, от които 61% преди това били на терапия с медикаменти за понижаване на кръвното налягане, а 96% имали захарен диабет. В изследванията били направени сравнение между трандолаприл, верапамил, рамиприл, фозиноприл и плацебо, а също и между повече и по-малко интензивно лечение.

Да лекуваме ли артериална хипертония 1-ва степен
4.5 (90.37%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 28, 2015 05:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи