Да възпиташ жертва и неудачник – топ 5 вредни съвета

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 07:56

Да възпиташ жертва и неудачник – топ 5 вредни съвета

Акценти:

  • Граници - лични
  • Формиране - вина
  • Влияние - свят

Свързани:

Родителите, в стремежа си да направят най-доброто за децата, понякога постигат точно обратното – със своите действия и думи формират занижена оценка у детето, чувство за вина и го карат да приеме за обичайна ролята на жертва.

Разбира се, това го правят неосъзнато, като просто се стараят, например, да научат детето да спретнатост и чистота, да бъде вежливо и дружелюбно. Но ефектът някак се получава обратно.

Ако искате детето ви да има затруднения при общуването с другите хора и със света като цяло, с чувството за самоидентификация и постоянно да попада в неприятни, а понякога и опасни за живота ситуации, следвайте нашите вредни съвети. Резултатът е гарантиран!

1. Карайте го да споделя

Винаги карайте детето да споделя играчките с всеки, който го помоли, особено с тези, които са казали „моля“. Не е важно дали играчката е нова, или стара, взело ли е сега детето в ръцете си или играе вече цял час – правилото е неприложимо – ако някой го помоли, не трябва да чака, а веднага да дава.

Също така учете детето винаги да пропуска всички, които поискат, да отстъпва на всички без изключения – на момиченца, на момченца, на кучетата, на бабите и дядовците, на всички.

Не е важно, че 30 минути вече сте стояли и чакали на опашката на пързалката, а, че е дошло друго дете. Тъй като за него е по-важно, на него му е по-нужно, то плаче. А за вашето има време, то ще почака.

2. Ругайте го за грешките

Искате да превърнете детето в гений? От самото детство му внушавайте, че е необходимо да прави всичко правилно, като е желателно – от първия път. А ако не умее,изобщо да не се хваща.

Критикувайте безпощадно и неконструктивно, засягайте личността му. Хвалете го рядко и с неохота – и то само за най-великите, според вас, постижения. Ако нещо му се получава, го наричайте лентяй, неумел, неспособен, сравнявайте го с другите деца.

3. Да се срамува от това, че плаче

Учете детето, че да плаче и да се ядосва, не е хубаво. Така правят само невъзпитаните, само лошите момченца и момиченца.

А то, като бъдеща пълноценна личност, която винаги се намира в хармония със себе си, не трябва да знае какво са това негативни емоции. Говорете му, че плачат само нещастните и съсипаните хора с тъжна и тежка съдба.

4. Учете го на безусловно доверие

Учете го да бъде вежливо с всички възрастни хора, които се обръщат към него. Напомняйте му да разказва всичко на околните, тъй като искате да възпитате общителен и дружелюбен човек.

Ако детето не иска да прегръща баба си, родната си леля или вашата най-добра приятелка, накарайте го да го направи. Детето няма лични граници и не може и да има, особено в отношенията с роднините.

5. Формирайте чувство за вина у него

Обяснете на детето, че носи отговорност пред вас. Боли ви глава – то е виновно, продавачката ви се е скарала в магазина – същото вината е на детето, което се е лигавило и се е държало лошо.

За някъде сте закъснели? Детето едва сега расте и осъзнава силата на своето влияние върху света. Все още му предстои да оправдава вашите очаквания.

Да възпиташ жертва и неудачник – топ 5 вредни съвета
4.5 (89.17%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 07:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи