Дефицитът на витамин D и успехът на процедурите по ин витро оплождане

Мария
Написана от Мария февруари 5, 2015 12:43

Дефицитът на витамин D и успехът на процедурите по ин витро оплождане

Акценти:

  • Витамин D - фертилност
  • Недостиг на витамин D и безплодие
  • Опити на зачеване чрез метода на ин витро оплождане

Свързани:

Ново изследване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM), заключава, че жените, които са с недостиг на витамин D, има 2 пъти по-малки шансове да забременеят чрез метода на ин витро оплождането /ИВО/ в сравнение с тези, при които не се установява такъв дефицит.

Витамин D е стероиден хормон, който се образува в кожата под действието на слънчевата светлина, а също постъпва в организма чрез някои хранителни продукти. Това полезно за човека вещество е необходимо за поддържането на доброто състояние на костната тъкан, но в последно време учените започнаха да проучват и неговото влияние върху женската фертилност.

Последните изследвания показват, че дефицитът на витамин D намалява плодовитостта на гризачите, въпреки това значението на този дефицит в човешката репродукция досега не е изучаван.

За проучването на този въпрос, италиански учени провели мащабно изследване, в което направили сравнение на честотата на успешното зачеване при жените чрез метода на ин витро оплождане, като те били разпределени на 2 групи – с нормални нива на витамин D и на група с дефицит на този витамин.

Обект на изследването били всички жени, които се подложили на ин витро процедура в един от италианските центрове за лечение на безплодие през 2012 година. В групата на жените с дефицит на витамин D – недостиг се определя при нива на витамин D в кръвта под 20 нанограма на милилитър, попаднали 154 участници и 181 жени попаднали в групата с нормално ниво на витамин D /над 20 нанограма на милилитър/.

Според съвременните концепции, за нормално се счита нивото на витамин D в кръвта над 30 нанограма на милилитър.

Изследването показало, че жените с достатъчно ниво на витамин D имали почти 2 пъти по-големи шансове да забременеят, тоест от наличните данни било установено, че при 2 пъти повече жени с нормални нива на този витамин била постигната бременност след провеждането на процедура по ин витро оплождането.

Според авторите на изследването този факт се обяснява от това, че при жените с нормални нива на витамин D се увеличава броя на образуваните качествени яйцеклетки, а също и се повишават шансовете за успешна имплантация на ембриона в матката.

„Извършената от нас научна работа се явява най-голямото проучване до момента, изучаващо влиянието на витамин D върху фертилността на жените, подлагащи се на ин витро оплождане.“ – посочва един от авторите на изследването, доктор Alessio Paffoni. „Ние установихме, че жените, имащи достатъчно нивото на витамин D, по-често забременяват след процедура по ИВО в сравнение с жените с този дефицит. “

Доктор Paffoni продължава:

„От нашето изследване може да се направи извод, че ниското ниво на витамин D води до безплодие, въпреки че тези констатации засега са предполагаеми и изискват провеждането на рандомизирани контролирани проучвания. Тъй като хранителните добавки, съдържащи витамин D са евтини и достъпни, доказателствата в подкрепа на нашата теория ще доведат да значителен напредък при лечението на безплодие и то с минимални финансови разходи.“

В последно време се публикуват все повече изследвания, установяващи негативното влияние на дефицита на витамин D върху човешкия организъм. Също така неотдавнашно изследване установи връзка между недостига на този прехормон в човешкия организъм и слабоумие, а други проучване откри взаимовръзка между дефицитът на витамин D и рискът от развитие на шизофрения.

Дефицитът на витамин D и успехът на процедурите по ин витро оплождане
4.7 (94.17%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 5, 2015 12:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи