Денситометрия – златен стандарт за диагностика на остеопороза

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 08:58

Денситометрия – златен стандарт за диагностика на остеопороза

Акценти:

  • Трактовка - резултати
  • Остеопороза - изследвания
  • Плътност - нормална

Свързани:

Денситометрията се счита за златен стандарт в диагностиката на остеопороза – заболяване, при което, както е известно, костите стават толкова крехки, че могат да се счупят при падане от височина, колкото собствения ръст на човека.

Подобни фрактури често се оказват инвалидизиращи или дори водят до фатален изход – например при счупване на шийката на бедрото, която на фона на остеопороза зараства изключително трудно, затова е важно своевременно да се вземат мерки за лечение и профилактика на това заболяване.

Денситометрия – показания за назначаване

В групата на пациентите, на които им е необходима редовна денситометрия, влизат следните групи:

• Жените в период на климакс и след неговото завършване, особено тези с ранно прекратена менструация – до 45-годишна възраст.
• Хората, приемащи дълго време някои лекарства – кортикостероиди, антиконвулсанти. Понижаването на плътността на костната тъкан е страничен ефект от приема на такива средства.
• Пациентите с ревматични заболявания, ендокринни разстройства, заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Остеопорозата при тях е свързана както с нарушение на обмяната на веществата в костната тъкан, така и с проблеми с усвояването на калций.

• Хората, които в миналото поне веднъж са си чупили костите от сравнително малка травма.
• Пациенти след ендопротезиране – замяна на става с изкуствена. На тях денситометрия им е нужна, за да се направи оценка на плътността на костната тъкан около протезата и нейната стабилност.
• Пациенти, които вече се лекуват от остеопороза – за контрол на ефективността на терапията.
• Много желателно е да се изследват и тези, които пушат много, често употребяват алкохол, движат се малко, редовно спазват диети с цел отслабване.

А също и хората с лошо състояние на зъбите – това може да е признак на недостиг на калций в костите.

С профилактична цел препоръчва провеждането на денситометрия веднъж на 1-2 години. По препоръки на лекаря може да се извършва по-често или по-рядко.

Ход на изследванията

Съществуват 2 основни разновидности на денситометрията – рентгенова и ултразвукова. За най-информативна се смята първата.

По време на провеждането ѝ пациентът се поставя на специален стол и се провежда рентгеново сканиране на участъка, който трябва да се изследва.

Средно денситометрията продължава от 10 до 30 минути. През цялото това време е необходимо да се лежи неподвижно, за да бъде изображението максимално ясно. Неприятни усещания по време на процедурата изобщо не трябва да възникват.

Трактовка на резултатите

За поставянето на диагноза е важно какъв участък от тялото именно се изследва. Най-точни резултати денситометрията дава на костите на бедрата и на кръстните прешлени.

Едва след такова изследване може да се говори за остеопороза, засегнала целия организъм.

По-малко точна е денситометрията на предмишницата, на петната кост, като може да покаже локална остеопороза при отсъствие на системна.

Може да се случи и обратното – изследването на петната кост показва, че човек е здрав, а пък в прешлените костната плътност вече е понижена.

След като са направени снимки, компютърната програма сравнява изображенията от базата данни. Съществуват 2 типа такива изображения:

• Снимки на хора на една съща и възраст и с еднакъв пол, който е пациента;
• Снимки на хора от същия пол, но на възраст 30-35 години, този показател също се нарича еталонна стойност.

Въз основа на това програмата изчислява два показателя – Т-критерий – средната костна тъкан на пациента със средната нормална плътност при хора от същия пол на 30-35 години и Z-критерий – сравнение на плътност на пациента с нормата за неговата възраст.

Денситометрия – златен стандарт за диагностика на остеопороза
4.3 (86.91%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 08:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи