Депресията тласка хората към извършването на тежки престъпления

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 17:03

Депресията тласка хората към извършването на тежки престъпления

Акценти:

  • Депресивни състояния - престъпления
  • Депресия - кръвни проби
  • Откриване в ранен стадий

Свързани:

Хората, които пребивават в състояние на депресия, извършват криминални деяния 3 пъти по-често, отколкото останалите. До това заключение стигнали изследователи от Великобритания.

Специалистите от Оксфордския университет във Великобритания достигнали до заключението, че хората, намиращи се в състояние на депресия значително по-често извършват престъпления.

Така например, статистиката показва, че на Острова депресивните състояния са причина за 46 хиляди жестоки престъпления всяка година. Към тях се отнасят убийствата, изнасилванията и въоръжените грабежи. Изследването, което провели оксфордските специалисти било достатъчно мащабно и задълбочено.

Резултатите от него показали, че в повечето случаи именно депресивното състояние кара хората да извършват жестоки криминални деяния.

Изследователите предполагат, че лекарите, които работят с пациенти в депресия, трябва да бъдат задължени да ги разпитват дали не обмислят извършването на някакви тежки престъпления. И такива хора трябва да се питат за това толкова често, колкото и дали не са ги спохождали мисли за самоубийство.

В изследването взели участие 47 хиляди доброволци с поставена диагноза депресия, живеещи в Швеция. Всички участници били сравнявани с други хора, не страдащи от това опасно психично заболяване.

В резултат учените установили, че при хората, страдащи от депресия, рискът от това да извършат някакво криминално деяние и то тежко, е по-висок с 3 пъти.

Този показател се запазил, дори и след като авторите взели под внимание някои други фактори, например наличие на криминално минало, злоупотреба с наркотици или социално-икономическото обкръжение.

Според професор Сина Фейзел автор на новото изследване, обикновено в обществото не е прието да се говори на тази тема. Поради това учените до сега не са анализирали връзката между депресията и насилието.

Въпреки това, колкото по-силно изразени са при един човек симптомите на депресията, толкова по-голяма се оказва вероятността той да извърши тежко престъпление. По-вероятно е да извърши нападение или атентат, но нерядко се случват и убийства и изнасилвания.

Изследователите предполагат, че този проблем може да стане още по-сериозен, поради това е необходимо, ако човек забележи някакви симптоми да потърси колкото е възможно по-бързо лекарска помощ, тъй като последствията от това ваше състояние могат да бъдат опасни не толкова за него, колкото за хората, които го заобикалят.

Типичен пример за това, макар и все още разследването да не е приключило, е разбилият се в Алпите се самолет с над 150 души на борда. Причината за тежката катастрофа е вторият пилот, който е поискал да приземи самолета, осъзнавайки, че така обрича не само себе си, но и всички пътници на смърт.

Според последните данни от разследващите органи този пилот е страдал от депресия. Макар и това е да е само един случай, който не би следвало да бъде генерализиран и да се правят заключения само въз основа на него.

Но все пак е факт е, че депресивните състояния могат да станат причина човек да извърши толкова тежко престъпление, при което да загинат над 100 души.

В тази връзка следва да се отбележи, че в края на минала година стана известно, че при пълна кръвната картина могат да се открие депресия, дори и ако състоянието се в съвсем ранен стадий, тоест все още човекът не е станал опасен за обществото. В кръвните проби от хора в депресивни състояния се откриват специфични биомаркери.

Депресията тласка хората към извършването на тежки престъпления
4.5 (90.88%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 17:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи