Депресия или състояние на душата – как мързелът ни пази от ненужна работа

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 19:47

Депресия или състояние на душата – как мързелът ни пази от ненужна работа

За да не го мързи в работата, на човек му е нужна мотивация. Само сериозен стимул може да вдигне от дивана и най-мързеливата личност.

Учените стигнали до извода, който ще зарадва много, които обичат да мързелуват. Открита е взаимовръзката между мързела и интелектуалните способности.

Доказано е, че умните хора безделничат много повече, следователно, мързелът е признак на по-висок интелект.

Феноменът с названието „мързел“ се определя от психолози, физиолози, лекари и бизнесмени по различен начин. И определенията, които се дават са различни – потисната нервна система, медитативно състояние, пренебрежение към обществото, съхранение на ресурси…

Но общото разбиране е, че това е отвращение към труда, нежелание на човека да направи нещо. Резонният въпрос е какво предизвиква тази реакция? И тук също има доста варианти.

Или мързел, свързана със заболяване, или това е състояние на душата. Единият лежи на дивана заради депресия, разрушавайки себе си и семейството си, а друг, мързелив, в конструктивен план, полежава малко и постига удивителен резултат.

Какво е това мързел?

Това е подготовка на организма за нещо по-важно от това, което на човек му се предлага да прави в настоящия момент.

А ако това „важно“ не идва с месеци?

Означава, че ресурсите се разходват за мислене. Да се казва, че човек нищо не прави, не трябва. Ако някой лежи на дивана, това не означава, че просто лежи.

Възможно е да обмисля плана за новата книга или за устройството на света. Може да събира дълго време сили и в крайна сметка…

… нищо да не измисли

Понякога се случва и това. Но да се казва, че човек в състояние на мързел се намира в пълен покой, не е правилно. Мислено той работи. Да и работата на органите му също никой не е спирал.

И все пак мързелът е симптом на заболяване или свойство на характера?

Може да бъде и едното, и другото. За лекарите не е просто да различат. Хората, изпадащи в състояние на депресия, външно могат да напомнят на лентяи. Поведението и мимиките говорят много за това.

Погледнете към котката свила се на кълбо. И може да не реагира, ако мишка мине покрай нея. Какво е това? Мързел. Но това не означава, че не е в състояние да хване мишка.

Само да поиска и ще го направи. Така е и при хората. Напълно е възможно при човека нервната организация да е така устроена, че да изисква много време за възстановяване на силите или за натрупване на нови ресурси за започване на някаква дейност.

А ако човек не е правил нищо цял ден, два или седмица? След колко време силите се възстановяват?

Има добра притча по този повод. Губернатор наел художник да му нарисува портрет. Живописецът казал, че ще му трябват 3 години.

През цялото това време той изобщо не докоснал боите, само ял, пил, спал, разхождал се из градината – накратко, не правел нищо. Приближените му били убедени, че тази работа ще завърши със смъртно наказание заради мързел.

И изведнъж ден преди края на срока изведнъж художникът създал шедьовър.

В очакване на вдъхновение художникът събирал информация за губернатора, за да бъдат отразени на портрета всички негови черти на характера и вътрешния му свят.

Депресия или състояние на душата – как мързелът ни пази от ненужна работа
4.6 (91.38%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 19:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи