Детето хапе – нормално ли е това

Мария
Написана от Мария март 20, 2015 06:31

Детето хапе – нормално ли е това

Акценти:

  • Детски ухапвания - последствия
  • Медицинска интервенция
  • Детски ухапвания - причини

Свързани:

Повечето деца под 3-годишна възраст могат поне веднъж някого да ухапят, но обикновено спират от само себе си да правят това. Ако детето хапе, след като навърши 3 години, е възможно да му е необходимо специално лечение.

Хапането не винаги представлява планирано действие и много рядко може да доведе до сериозни увреждания на друг човек или да представлява опасност за неговото здраве.

Ухапване – често срещано явление сред децата под 3-годишна възраст. То се превръща в проблем, ако често се повтаря, продължава след навършването на 3-годишна възраст, поради което страдат и другите, тъй като само по себе си ухапването се съпровожда от агресивно поведение.

Детето, на което му никнат млечните зъби, може да хапе в отговор на неприятни усещания в устата или с цел да намали напрежението във венците си.

Децата също могат да хапят, за да се справят със силния прилив на чувства поради това, че те не разполагат с необходимите езикови умения, за да изразят своите емоции, като безпомощност, страх и гняв.

Обикновено твърдото „не“ и сериозното изражение на лицето на родителите, карат детето да се откаже от това свое желание. Децата, които често хапят, особено след като навършат 3 години, е необходимо да се заведат на зъболекар.

Защо децата хапят?

Те хапят по различни причини в зависимост от възрастта:

• 5-7 месеца – децата обикновено хапят другите, когато чувстват дискомфорт около устата или когато имат силни болки, предизвикани от пробиването на млечните зъби. Децата най-често хапят своите родители и роднини. В такава възраст децата се отучват да хапят, когато видят и чуят реакцията на човека, който те са ухапали.

• 8-14 месеца – децата хапят околните, когато самите те са много силно възбудени. По-често хапят роднини или други деца, които са заедно с тях. Твърдото „не“ е достатъчно, за отвикнат такива деца от този навик.

• 15-36 месеца – децата могат да хапят другите от раздразнение или поради желание да контролират действията на другия човек. Обикновено те хапят други деца и по-рядко роднини. Децата на такава възраст спират да хапят, когато разбират, че подобно поведение е недопустимо.

• След 3-годишна възраст – децата на такава възраст хапят, когато чувстват своята безпомощност или когато са изплашени, например когато загубват в някаква караница или когато мислят, че някой друг може да ги обиди.

Децата над 3-годишна възраст, които често хапят е необходимо да бъдат заведени на лекар. Може да се окаже, че детето има проблеми със себеизразяването и със самоконтрола.

Когато вашето дете може да ухапе друго?

Детето ви може да хапе в най-различни ситуации, най-често това се случва, когато то играе с други деца. В България най-често травмите от ухапвания са обикновено явление в детските градини.

Повечето от такива случаи могат да бъдат предотвратени при внимтелно наблюдаване на децата, а също и като им се помага да изразяват по необходимия начин своите чувства.

Методи за лечение на навика на детето да хапе

Обикновено детското ухапване е вредно и не изисква медицинска интервенция за ликвидиране на последствията. Дори ухапванията, при които е увредена кожата и е започнала да тече кръв, не представляват опасност.

Достатъчно е да се обработят местата на ухапването в домашни условия. Но именно тези типове ухапвания могат да бъдат инфектирани и поради това е необходимо да бъдат наблюдавани, особено ако ухапаният има проблеми с имунната система.

Детето хапе – нормално ли е това
4.5 (89.79%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 20, 2015 06:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи