Децата на разведени родители първи посягат към цигарите и алкохола

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 08:18

Децата на разведени родители първи посягат към цигарите и алкохола

Проучване, публикувано тази седмица, изследва рисковото поведение при деца, които са преживели родителско отсъствие.

Като се имат предвид и предходните проучвания, резултатите показват, че поведенческите промени започват по-рано, отколкото се смяташе преди.

Изследванията показват, че липсата на родител поради смърт или раздяла може да има пагубно влияние върху детето.
Тези деца е по-вероятно да страдат от влошено умствено и физическо здраве по-късно в живота си.

Известно е също, че такива деца е по-вероятно да пият алкохол и да пушат, отколкото техните връстници, в периода на подрастването и в зрялата възраст.

Но по-ранните проучвания не разкриваха дали родителското отсъствие е рисков фактор за тези видове рисково поведение, преди тези деца да навлязат в тийнейджърска възраст.

Това е важна информация, защото за пушенето и употребата на алкохол в тийнейджърска възраст, е известно, че увеличава вероятността от зависимости в зряла възраст.

И след като знаем кога започват първите проявления на това рисково поведение, е възможно разработването на методи за по-ранна намеса и съответно превенция.

Следва да се отбележи, че влиянието на пола, на каква възраст е преживяно отсъствието, и от присъствието на кой родител се е лишило детето, не е било изследвано. Авторите на настоящото проучване обясняват намеренията си:

Целта на настоящото проучване е била да се осигурят първи доказателства от национално представително проучване за това дали липсата на родител в ранното детство се свързва с пушенето и пиенето на алкохол преди тийнейджърската възраст.

Липсата на родител и въздействието върху децата

Екипът от изследователи използва данни от Британско кохортно проучване, а настоящото изследване измерва различни здравни рискове при около 19000 деца, родени през 2000-2002 г.

Първите въпросници били попълнени, в рамките на кохортното проучване, когато децата били на 9 месеца, след това 3, 5, 7 и 11 години.

Във финалния въпросник, децата били попитани дали някога са пушели цигари или са пили толкова алкохол, че да се напият.

Екипът от учени общо използвал данни от 11 000 деца в Обединеното кралство. 1 от 4 деца от този общ брой, били преживели загуба на биологичен родител на 7-годишна възраст.

Към 11-годишна възраст по-голямата част от децата, макар че момчетата било по-вероятно да пропушат в сравнение с момичетата, 3,6% по-голяма вероятност и 1,9%, съответно.

Децата употребяват алкохол по-често, отколкото да пушат. И тук, момчетата е по-вероятно да опитат спиртни напитки – 1 от 7 в сравнение с 1 от 10 момичета са пробвали поне веднъж.

Когато били питани дали да пили толкова алкохол, че да се напият, около 2 пъти повече били момчетата в сравнение с момичетата, които дали положителен отговор – 12% в сравнение с 6.6% от момичетата.

След като анализирали още веднъж данните, екипът от учени открил, че децата, които се лишили от присъствието на един от родителите си преди 7 годишна възраст били с 2 пъти по-голяма вероятност да започнат да пушат и с 46% по-голяма вероятност да пропият алкохол на 11-годишна възраст.

Други фактори въздействат на рисковото поведение

Когато учените започнали да проучват за други потенциални рискови фактори, които могат да имат принос, установили, че етносът на майката, нивото на образование, възрастта на родителите, пушене по време на бременността, теглото при раждането, продължителността на бременността, не променят крайните резултати.

Също отбелязват, че полът на детето, възрастта на лишаване от родителя, и кой родител липсва, също не оказват влияние.

Децата на разведени родители първи посягат към цигарите и алкохола
4.4 (88.37%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи