Детски маникюр – какво е важно да знаят родителите

Мария
Написана от Мария септември 5, 2018 23:38

Детски маникюр – какво е важно да знаят родителите

Акценти:

  • Вредни микроби - подрязване
  • Нокти - неукрепнали
  • Маникюр - обрезен

Свързани:

Детският маникюр през последните години се радва на все по-голяма популярност. Грижата за пръстите на ръцете на малките деца е аналогична на тази за възрастни, но се провежда с по-щадящи методи.

Процедурата има не само естетично предназначение, но и хигиенно, затова е подходяща както за момичета, така и за момчета. С нейна помощ може да възпитаме у детето усещане за прекрасното и дори да се разреши проблема с онихофагията, тъй като гризането на красиви нокти ще бъде жалко.

Маникюрът, включващ оформяна на ноктите, обработка на кутикула и нанасяне на покритие на нокътните пластини – хигиенно и декоративно, се разрешава с отчитане на изисквания за възрастта.

Оптимална грижа за ноктите на детето

Грижата за ноктите е необходимо да се осъществява от ранна възраст. В първите години от живота на мъника е достатъчно родителите да подрязват израстващите краища на неговите нокти със специални ножици и внимателно да се следи за чистотата на детските ръце.

След 4-5 години могат да се правят и по-сложни процедури и постепенно да се възпитава у детето навикът да поддържа ноктите си само. Осигуряването на оптимална грижа за ноктите на детето ще помогнат следните препоръки:

  • Следете веднага след хигиенните мероприятия детето да подсушава ръцете. При запазване на излишна влага по-дълго време, нокътната пластина може да стане истински развъдник на вредни микроби.
  • През отоплителния период, когато въздухът в помещенията стане много сух, периодично мажете нокътните пластини на детето с крем. Това ще позволи предотвратяване на разслояването на ноктите.
  • Закупете за детето отделни инструменти за маникюр, които няма да се използват от никой друг освен от него.
  • При рязане на ноктите е най-добре да се оформят по анатомичен тип;
  • Редовно подрязвайте стърчащите краища кожа на детето или го молете да го прави само, ако вече е достатъчно голямо.
  • Дезинфекцирайте инструментите за маникюр преди всяко използване. За тази цел могат да се използват специализирани средства, кърпички със спирт или разтвор хлорхексидин.
  • Не посещавайте периодично да посещавате с детето дерматолог – първите признаци на някои патологични състояния на организма – гъбични заболявания, хиповитаминоза, анемия, нарушения на обмяна на веществата, се проявяват именно на ноктите.

Здравето на детето до голяма степен зависи от това как се храни. За поддържане на детските нокти в добро състояние е необходима консумация на храни, обогатени с биотин, витамин В7, мастни киселини омега-3. Сред тях са ядки, зърнени, яйца, риба, мляко, субпродукти – бъбреци, черен дроб.

Детски маникюр – какво е неприемливо?

Изпълнението на детския маникюр трябва да се прави с повишено внимание. Не се препоръчва:

Подрязване и пилене на размекнати нокти

Когато детето си взема душ, вана или просто се къпе в басейна, неговите нокътните пластини се раздуват. Ако се режат веднага след излизане от водата, това може да доведе до тяхното разслояване.

Освен това под действието на влагата се надува и кожата на пръстите, във връзка с това визуалното определяне на линията на нокътя става трудно. И може нокътят да се подреже заедно с околната тъкан.

Използване на груба пила

Пиленето на нокти при деца е уместно едва след достигане на 5-6 години. Най-важното е използване на пили с мек абразив.

Обрезен маникюр е целесъобразно да се прави след 14-годишна възраст, когато нокътната пластина е напълно сформирана. В противен случай грижата само ще навреди на неукрепналите нокти.

Детски маникюр – какво е важно да знаят родителите
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 5, 2018 23:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи