Детското перчене или как децата реагират на печеленето и губенето

Калина
Написана от Калина август 6, 2015 18:07

Детското перчене или как децата реагират на печеленето и губенето

Акценти:

  • Какво ни казва нашето дете чрез жестовете си?
  • Какво означават детските движения и физиономии?
  • Как да разберем как се чувства детето ни?

Свързани:

Състезанията показват как децата реагират на комплексни емоции

На група деца в предучилищна възраст бе поставена задачата да победят с един изстрел най-бързия строител на кули от блокчета. Разбира се, без децата да знаят, вече е било решено кое от тях ще грабне победата и кое ще загуби. Загубилите бяха унили и мрачни. Победителите, дори и на 2 години, показаха очевидно перчене: главите бяха вдигнати високо, гърдите изпъчени, ръцете поставени на бедрата в победоносна поза.

Но има и още нещо –децата демонстрират на много по-ранна възраст без да имат съзнание или разбиране за тях. Поради тази причина психолозите, провели състезанието, накарали децата след това изберат една измежду четири картинки онази, която най-добре описва начина, по който се чувстват. Децата, включени в проучването, различават гордостта у другия на 4-годишна възраст. Те могат да я видят у себе си на 5 години. Това дава на родителите календар, по който да се ориентират кога децата са готови да учат важни нови умения.

Когато родителите говорят с децата си за емоциите, малките демонстрират по-добра емоционална регулация с възрастта

Това означава, че когато децата станат на 4, те са готови за разговори, които се простират отвъд значението на щастлив, тъжен и уплашен. Родители могат да им помогнат да се научат и да управляват по-комплексни чувства като гордост, оптимизъм, разочарование или фрустрация.

Едно от нещата, които можем да научим от това изследване, е колко важно за нас е да развием ясни стандарти и цели за децата, които са едновременно и постижими, но и сами по себе си представляват предизвикателство. Важно е да научим, че децата трябва да постигат цели.

Професор Флом, професор по психология, е менторът на двама студенти, участници във въпросното изследване: Дарън Гарсия и Ребека Янис. Гарсия е водещият автор на изследването. Той също така е и баща, който е научил много за това, колко важно е да можем да мотивираме и караме децата да реализират и постигат различни цели. Той споделя, че един от най-важните житейски уроци, които е научил по време на експеримента, е това, че е от изключителна важност какви норми и граници ще поставим на децата си, но така, че те да могат да се справят с тях, но в същото време те да не бъдат прекалено лесни или скучни.

Джанис, другият съавтор на изследването, сега следва докторска степен по клинична психология. Двамата студенти публикуват още едно изследване заедно с проф. Флом през 2014 година, в което доказват, че малките деца имат по-голяма склонност да запомнят положителните моменти.

Джанис споделя, че веднъж след като е започнала изследването с проф. Флом, това я е вдъхновило до такава степен, че тя е решила да продължи образованието си с докторска степен. Тя признава, че до голяма степен на своите ментори, е успяла да постигне успехите и те са били сред основните фактори за нейното решение.

Детското перчене или как децата реагират на печеленето и губенето
4.6 (91.82%) 22 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 6, 2015 18:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи