Диабетът вече ще се лекува с гладуване

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 08:38

Диабетът вече ще се лекува с гладуване

Акценти:

  • Основен източник на енергия - въглехидрати
  • Бъбречни заболявания - нисковъглехидрати диети
  • Хранителен режим при диабет

Свързани:

Диета, включваща храни с много ниско съдържание на калории показала многообещаващи резултати.

Във Великобритания вече започна провеждането на изследване, планирано да продължи 5 години, чиято цел е да се определи, възможно ли е диабет тип 2 да се излекува с помощта на краткотрайно гладуване.

Професор Рой Тейлър от Университета на Нюкасъл, която ръководи група изследователи, планира така да проучи, възможно ли е разработената от нея и екипа учени диета с извънредно ниско съдържание на калории дългосрочно да подобри състоянието на хората, страдащи от диабет тип 2.

Ефективността на този подход за лечение на диабет е била потвърдена при 2 предходни изследвания, проведени от Тейлър.

В първото от тях, през 2011 година, участвали 11 пациенти, на които неотдавна им била поставена диагнозата на превърналото се в епидемия заболяване. В продължение на 2 месеца участниците били диета, от която си набавяли по 800 килокалории дневно – повече от 2 пъти по-малко от нормата.

600 килокалории доброволците си набавяли от течна балансирана питателна смес, а още 200 от зеленчуци, които не съдържат скорбяла, като броколи и спанак. Зеленчуците са необходими на организма, тъй като от тях си набавяме растителни влакна, които спомагат за бързото изхвърляне на чревното съдържимо.

Само след 1 седмица ядрено-магнитния резонанс показал, че обемът на мастната тъкан в черните дроб на участниците в експеримента се е понижил с 30%, а нивата на глюкозата в кръвта са се върнали към нормалните.

Към края на проучването, тоест към 55-тия ден от неговото начало, се понижило също и количеството на мастна тъкан в панкреаса, и тя възстановила своите функции по синтез на инсулин. Всички участници отслабнали средно с по 15 килограма.

3 месеца след приключване на изследването доброволците отново се върнали към нормално хранене и добавили средно около 3 килограма към телесното си тегло.

Същевременно при 3-ма от тях нивата на кръвната захар останали в рамките на нормата, при 4-ма този показател бил на горната граница на нормалното, а при останалите 4-ма – над нормата.

Във второто изследване участвали 29 пациенти, на една част от тях диагнозата била поставена неотдавна, а на другата – преди повече от 8 години.
Лечебният глад избавил от диабет 84% от участниците от първата група и половината от втората.

Тейлър посочва, че нискокалоричната диета, която не осигурява на организма необходимо количество енергия, го принуждава да разходва собствените си запаси от мазнини, натрупани в черния дроб и в панкреаса.

По този начин нормалните функции на тези органи се възстановяват.

Но Тейлър предупреждава пациентите, които са решили да изпробват този метод върху себе си, че този хранителен режим далеч не е подходящ за всички хора – при наличие на съпътстващи заболявания гладуването може единствено да навреди и да доведе до влошаване на състоянието.

Също така е необходимо да се изчакат резултатите от започналото 5-годишно мащабно изследване, получило названието DiRECT, подчертава Тейлър.

Между впрочем, както отбелязва Alasdair Rankin, представител на благотворителна организация Diabetes UK, под чиято егида се провежда изследването, в случай че то се окаже успешно подходът към лечението на диабет 2-ри тип ще се промени коренно в глобален мащаб.

А „превключването“ на основен източник на енергия за организма от въглехидрати на мазнини е в основата на нисковъглехидратните диети, популярни през последните години. Но те са противопоказни при бъбречни заболявания и затова не е препоръчително човек на своя глава и без да си е направил необходимите изследвания да започва да ги спазва.

Диабетът вече ще се лекува с гладуване
4.4 (87.2%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 08:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи