Диабетна кома – първи признаци и механизми на развитие

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 21:23

Диабетна кома – първи признаци и механизми на развитие

Акценти:

  • Въглехидрати - източници
  • Диабетна кома - механизми на развитие
  • Кетоацидоза - първи признаци

Свързани:

Захарният диабет се отнася към едно от най-разпространените заболявания, при което страдат обменните процеси, особено метаболизма на въглехидратите.

В основата на захарния диабет стои нарушение на доставката на глюкоза заради дефицит на инсулин – при първи тип, или за сметка на нарушение на абсорбцията при достатъчно количество – от втори тип.

Естествено е, че такива процеси неизбежно ще се отразяват на състоянието на болния, формират се достатъчно опасни и тревожни симптоми, а също страдат и вътрешните органи и тъкани.

Ако захарният диабет протича дълго и е лошо компенсиран, може да формира усложнения от страна на вътрешните органи и да доведе до развитие на опасни остри коматозни състояния.

Неотложни състояния при диабет – кома

Ако заболяването не се лекува, не се провежда редовен контрол за нивото на кръвната захар, а самият пациент още не умее или не може поради определени особености – възраст, психически особености, определят дозите инсулин и да подбира храненето си, всичко това застрашава с развитие на сериозни усложнение.

Опасни ще бъдат всички усложнения на диабета – както отложени – под формата на увреждане на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, очите и нервната система, така и неотложни, в резултат на рязко покачване или понижаване на нивото на глюкозата в плазмата.

При хората, имащи диагноза диабет, могат да възникнат няколко варианта на кома с рязко повишаване на кръвната захар:

• Кетоацидотична;
• Лактат-ацидоза с формиране на кома;
• Хиперосмоларна кома;

Освен това е възможно развитие на състояние на кома в резултат на рязко понижаване на глюкозата в кръвта – хипогликемична кома.

Всяко от тези видове усложнения е опасен за развитието за здравето и живота на пациента, и изискват оказване на медицинска помощ и корекция на метаболитни нарушения.

Признаци на диабет с опасност от кетоацидоза

Този род усложнения могат да възникват при децата и младите пациенти, които продължително игнорират първите признаци на диабета.

Много от проявленията на заболяването те приемат за други патологии и състояния, провеждат опити за самолечение, в резултат на което често в болницата пациентите пристигат вече в състояние на кетоацидоза.

Могат също да влияят и проблеми с лечението – използване на препарати инсулин с изтекъл срок на годност, неправилно съхраняване или грешна система на въвеждане, неправилен подбор на храните източници на въглехидрати и техните обеми. Често до кома може да доведе и спирането на инсулина.

Освен това развитието на кома може да се провокира от развитие на съпътстващи заболявания – инфекциозни, метаболитни и кръвоносни съдове.

Основните признаци на диабет с нарастваща кетоацидоза се развиват в продължение на няколко денонощия, рядко комата настъпва за няколко часа – това е по-типично за хипогликемията.

При дефицит на инсулин протича увеличаване на нивата на глюкозата в кръвта. Прекомерните количества глюкоза се отделя през бъбреците с голям обем течности.

Това води до обезводняване с жажда, сухота на кожата и на лигавиците, често посещение на тоалетна с отделяне на големи обеми от урина.

Диабетна кома – механизми на развитие

Това са състояния, възникващи в резултат на дефицит на инсулин и на увеличаване на глюкозата в плазмата.

Всъщност това са обменни нарушения, достигащи своите крайни стойности, при които организмът, дори и за сметка на своите компенсаторни и защитни механизми вече не може да нормализира състоянието си.

Обикновено за хора с диабет тип 1 е по-характерно развитие на диабетна кома с кетоацидоза, докато за втори тип е типично развитието на хиперосмоларна кома.

Диабетна кома – първи признаци и механизми на развитие
4.5 (89.54%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 21:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи